Att hitta problemet
Regelbördan för innovativa företag är stor och komplex. Att få till en regelförenkling är avgörande. Genom att kartlägga vad som påverkar innovationshöjden inom matsystemet har vi fått kunskap om de grundläggande problemen till varför utvecklingen haltar.
Vår kartläggning visade att företagen lägger enormt mycket tid på myndighetskontakter. Det är långa svarstider och otydligt vad som behövs för att få tillstånd. Dessutom upplever företagarna att det förekommer olika tolkningar av regler beroende på handläggare och var i landet man befinner sig. Sammantaget är det mycket svårt att förutsäga framtid och riktning för sektorns utveckling vilket gör det svårt att satsa och investera i det som är nytt och okänt. Myndigheterna saknar beredskap för att hantera introduktion av nya livsmedel och de driver inte tillräckligt proaktivt de skiften som behövs inom matsektorn.
För att råda bot på utmaningarna har Antrop lett ett innovationsarbete som resulterat i ett helt nytt arbetssätt för myndigheterna, en utvecklingsprocess som involverade både myndigheter, företag, forskare och främjare i innovationssystemet där vi har utformat prototypat och testat lösningar
De företagare som deltagit står inför att introducera helt nya och radikala råvaror eller produktionsmetoder men som har mött en mängd utmaningar kopplat till lagar, regler och bidrag. Det har varit företag som producerar insekter, är tångbönder, ostronproducenter och odlar i cirkulära akvaponiska system.