Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

5 frågor som avgör om din organisation skulle ha nytta av ett designsystem

Att ta fram ett designsystem är ett smart sätt att säkerställa att ert varumärke upplevs på samma sätt i alla kanaler. Det hjälper också till att snabba på utvecklingen från idé till fungerande kod. Något för er? 5 enkla frågor kan ge er svaret.

Lästid: 3 min

 

 

En datorskärm med pusselbitar
En datorskärm med pusselbitar
  1. Har ni fler än ett team som jobbar med att utveckla era digitala tjänster?
  2. Har ni utmaningar med kommunikationen mellan utvecklare och designers?
  3. Tar det lång tid att onboarda nya designers och/eller utvecklare hos er?
  4. Upplevs ert varumärke olika i olika kanaler?
  5. Tar det för lång tid för er att få ut nya digitala tjänster?

Om svaret är ja på någon av frågorna kan ett designsystem vara lösningen! Det lönar sig alltid att investera i ett designsystem, men hur stort och komplext system som behövs beror på hur stor komplexitet man har i sin organisation.

Så funkar ett designsystem

Ett designsystem är en samling återanvändbara komponenter i design och kod. Det är knappar, listor, typografi, felmeddelanden och illustrationer som följer tydliga standarder och riktlinjer. Ett bra designsystem innehåller också designprinciper med goda exempel på hur komponenterna ska användas tillsammans. Designsystemet används främst av designers och utvecklare och blir ett sätt att organisera sig för att få en skalbar och effektiv process med att bygga digitala produkter och tjänster.

Snabbar upp utveckling av nya lösningar

Vinsterna med att införa och arbeta med ett designsystem är många. Med en samling återanvändbara designelement kan teamet snabbt och enkelt skapa nya lösningar. Detta kan spara tid och öka produktiviteten, eftersom teamet inte behöver börja från grunden varje gång. Det tar bort överlämningar och detaljerade specifikationer mellan designers och utvecklare och teamen kan snabbare gå från idé till fungerande kod. Det frilägger tid som i stället kan läggas på test och att göra lösningar mer robusta.

Uppdateringar återspeglas överallt

När en designändring behöver göras i en del av produkten eller tjänsten kan detta enkelt återspeglas i hela systemet genom att uppdatera en specifik designkomponent. Detta gör det enklare att skala produkten eller tjänsten över tid, särskilt när det gäller att hantera nya funktioner och plattformar. Att jobba med ett designsystem skapar därmed utrymme som istället kan läggas på innovation och att vidareutveckla tjänster på sätt som gynnar både kund och affär.

Förbättrad användarupplevelse

Ett designsystem skapar en enhetlig och konsekvent design över hela produkten eller tjänsten. Detta kan förbättra användarupplevelsen genom att skapa en mer bekant och förutsägbar användarupplevelse. En enhetlig design kan också skapa ett starkare varumärke.

Ovanstående exempel är några mätbara effekter du kan se av att använda ett designsystem. Är du mer nyfiken på designsystem och hur de används? Här kan du läsa mer:

Hör gärna av dig om du vill veta mer hur vi kan hjälpa er med designsystem.

Sara Nero

073-066 20 36

separator separator