Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Våra favorit-AI-verktyg och hur du använder dem i designprocessen

Känner du att AI-tåget har lämnat stationen utan dig? Att hänga med i de senaste AI-lanseringarna kan vara överväldigande, men ingen panik! Vi har gjort jobbet åt dig. Här avslöjar vi våra favorit AI-verktyg just nu och hur vi använder dem dagligen för att effektivisera vårt arbete och leverera fantastiska resultat.

Lästid: 3 min

 

 

Textbaserade verktyg

OpenAI:s senaste version av ChatGPT och Anhtropics Claude-3-Opus är bland de verktyg vi använder mest just nu. Vi använder de här kraftfulla språkmodellerna till att analysera data, generera text och idéer, samt extrahera information från bilder. Båda modellerna funkar bra på engelska men vi tycker att Claude-3-Opus ger något bättre resultat på svenska.  Under researchfasen kan de hjälpa dig med omvärldsbevakning och identifiera trender och insikter som är relevanta för projektet. Du kan använda ChatGPT och Claude för att analysera stora mängder data och få en bättre förståelse för marknaden och användarbehoven. De textbaserade verktygen är också värdefulla när det gäller idégenerering när du ska ta fram nya koncept.

 

Bildgenereringsverktyg

Adobe Firefly, Midjourney och DALL-E är AI-verktyg som använder “text-to-image”-teknik för att generera bilder och illustrationer från textbeskrivningar. Adobe Firefly, en del av Adobe Creative Cloud, uppskattar vi för sina justeringsmöjligheter och intuitiva användarupplevelse, medan Midjourney och DALL-E är är vassast på fantasifulla och konstnärliga bilder. Vi upplever att Midjourney just nu presterar bäst i alla kategorier och är vårt förstahandsval. Bildgenerering kan avändas i allt ifrån researchfasen, t.ex. för att ta fram triggermatierial, till att få hjälp med slutleveransen.

 

Ljudverktyg

För transkribering av ljud från möten eller intervjuer föredrar vi att använda verktyget Goodtape som är byggd på OpenAI’s modell Whisper. Verktyget kan snabbt konvertera tal till text och identifiera talare, vilket effektiviserar processen för att sammanfatta innehåll och analysera intervjuer. Rör det sig om känslig information transkriberar vi lokalt på datorn med Whisper via Mac-appen MacWhisper. Och glöm inte att output från ett verktyg kan vara input till ett annat. Mata in transkriptioner i Claude och få hjälp med vilka insikter som är viktigast eller med att bygga personas utifrån intervjupersoner.

 

Miros AI-funktioner

Glöm det tidskrävande manuella arbetet med att klustra post-its. Använder du Miro kan du låta verktygens integrerade AI-assistener klustra och kategorisera innehållet åt dig, så att du kan fokusera på att hitta de dolda mönstren och de riktigt häftiga insikterna. Om du fortfarande föredrar känslan av att använda fysiska post-its, ingen fara – fota av dem, ladda upp bilderna i ett av textverktygen och låt AI sköta resten.

 

Figmas AI-assistent

Figmas egna AI-assistent kan skriva om texter, döpa om lager och hjälpa dig hitta precis de assets du behöver – allt för att du ska kunna fokusera på att skapa fantastisk design utan att fastna i detaljerna. Och det blir ännu bättre! På Figma Config 2024 lanserades nya AI-funktioner, inklusive Figma Slides, ett presentationsläge som använder AI för att förbättra och automatisera din presentationsupplevelse. Dessa funktioner håller på att rullas ut och finns just nu som en betaversion för utvalda användare. Är du trött på tråkiga Lorem-ipsum-texter när du designar? Låt någon av textverktygen skapa exempeltexter som verkligen passar kunden och projektet du jobbar på – mycket roligare och mer relevant!

 

Men vadå, kan AI-göra allt?

AI är ingen magisk lösning som kan ersätta allt mänskligt arbete i designprocessen. Använd AI som en hjälpande hand, men lita på din egen expertis och kreativitet för att skapa de bästa lösningarna. Olika verktyg fungerar bra för olika ändamål, så testa dig fram för att hitta det som passar bäst för dina behov. 

Kom ihåg! AI genererar innehåll baserat på stora mängder data, vilket innebär att det kan finnas felaktigheter och bias. Var medveten om dessa begränsningar och använd AI på ett sätt som är i linje med dina värderingar och etiska riktlinjer. 

 

Så, låt din kreativa AI-magi flöda och erövra nya höjder!

 

 

Hör gärna av dig om du vill veta mer!

Sara Nero

073-066 20 36

separator separator