Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Antrop nominerade i två kategorier i Svenska Designpriset

Två av Antrops designuppdrag, Gapminder Worldview Upgrader och Koll på Soc, är nominerade till Svenska Designpriset!

Lästid: 3 min

 

Bild på nomineringsknapp för Svenska Designpriset 2021

– Fy fasen vad fint att vi har två nomineringar i år, säger Zandra Rauchwerger, Antrops vd. Dessutom är båda två uppdrag som förkroppsligar precis det vi vill åstadkomma på Antrop – att designa för en bättre värld.

På Antrop är insikter om kunder och användare grunden i allt vi gör. Därför utgår vår visuella design från användarbehov och beteenden, och gedigen research. Designen testas på både användare och våra uppdragsgivare. Att just Koll på soc och Gapminder Worldview Upgrader är nominerade är väldigt roligt då båda projekten bygger på långa och lyckosamma samarbeten.

Bild på en hand som håller i en mobil med Koll på Soc- hemsidan.
Bilder på telefoner som visar Gapminder-skärmar.

Koll på soc nominerad i kategorin Information – digital 

Vi har designat om tjänsten Koll på soc, i tätt samarbete med teamet på Socialstyrelsen. Tjänstens  uppgift är att nå ut till barn och unga i kontakt med socialtjänsten. Många barn har inte koll på vad socialtjänsten är och gör. Inte heller hur de kan få hjälp. För att bättre möta barn och ungas behov av stöd och information om socialtjänsten tog Socialstyrelsen hjälp av Antrop.
Den visuella formen har testats på målgruppen barn och unga och itererats i omgångar. Här låg stor vikt på att hitta en visuell värld som tilltalar målgruppen och som stöttar dem i att ta del av information som kan vara svår att ta till sig.

Gapminder Worldview Upgrader nominerad i kategorin Digitalt – App

I en värld som ständigt förändras måste din världsbild också hela tiden uppdateras. Det är något vår uppdragsgivare Gapminder, med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund i spetsen, arbetar med dagligen. Gapminder Worldview Upgrader är en webbapp som på ett roligt sätt ger användaren en faktabaserad världsbild.

Antrops mål med designen har varit att skapa en app med en lagom dos gamification, mikroanimationer och rätt information vid rätt tillfälle. Vi har eftersträvat en uppmuntrande, tillgänglig visuell design. 

Idag används webbappen världen över och fortsätter utvecklas och fyllas med ännu mer innehåll.

Juryn och folket röstar

Röstningen startar den 6 september för Koll på soc, och den 13 september för Gapminder Worldview Upgrader, och pågår under en vecka vardera. Vinnaren presenteras den 14 oktober under en prisutdelning på Berns.

Här ser du bidragen och lägger din röst. 

Bedömingen grundas på fyra kriterier:

Kommunikation: Hur arbetar design och form för att kommunicera ut budskapet och funktionen rätt?

Effekt: Vad skapar formen för effekt? Säljer den? Informerar den? Fungerar den?

Hantverk: Layout, typografi, färgsättning, bildkvalitet, formspråk och produktion.

Känsla: Skapar designen rätt känslor hos läsaren eller användaren?

Rösta på oss! Då blir vi väldigt glada.

Om Svenska Designpriset

Svenska Designpriset har som målsättning att främja och utveckla svensk design och kommunikation. Svenska Designpriset är 50% juryns röster och 50% folkets röster. Priset instiftades under Designåret 2005.

designpriset.se

separator separator