Process
En omfattande kartläggning av aktörer, mål och möjligheter
Vi har kartlagt systemet kring ny innovativ mat med hjälp av en bredd av olika aktörer, allt från livsmedelsproducenter och handlare till matinfluensers och forskare. I workshops och djupintervjuer har vi skapat oss en förståelse för livsmedelssystemet och ringat in möjligheterna för innovation.
Vi har använt oss av systemdesignmetodiken eftersom den innehåller verktyg som lämpar sig väldigt bra för aktörskarltläggning och för att få en övergripande bild av ett system.
En viktig del av projektet har varit att få till ett samarbete och en samverkan mellan olika aktörer. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att skapa systemförändring. “År 2030 äter vi mer hälsosam, hållbar och god mat från svenska matinnovatörer som revolutionerat livsmedelskedjan genom produktion, förädling, process eller introduktion av ny mat.” En tydligt formulerad mission ökar förutsättningarna för att kunna samla aktörer i ett gemensamt arbete. Det har varit en nyckel för att få aktörer med olika intressen och perspektiv att hitta en gemensam riktning för att styra framåt mot förändring.