Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Jämställdheten i konsultbolag går långsamt framåt – Antrop ligger i topp

Forskning visar tydligt att mångfald har en positiv påverkan på konkurrenskraft och effektivitet. Trots detta är bristen på jämställdhet i konsultbranschen ett faktum. Allt fler konsultbolag jobbar idag aktivt för att nå en jämlik fördelning av kvinnor och män. För åttonde året i rad har företaget Cinode granskat hur det ser ut med könsfördelningen på konsultföretagen.

Lästid: 2 min

 

Maria Idebro, konsultchef och Zandra Rauchwerger, vd på Antrop står med varsin kopp kaffe och ler mot varandra.
Två kvinnor håller i varsin kaffekopp och ler mot varandra.

“Vår undersökning pekar på en svagt positiv trend. Fler företag uppnår titeln “jämställt konsultbolag” med minst 40 procent kvinnor. Genomsnittet har under det senaste året ökat marginellt från 31 till 32 procent kvinnor. Detta gäller för de bolag där vi fått in siffror för båda åren. Siffrorna liknar tech Sveriges senaste rapportering om 30 procent (2021) och innovationsföretagens redovisning om 35 procent (2021) för teknikkonsultföretagen”.

Rapporten släpptes i samband med att Cinode tilldelade 15 bolag titeln “Jämställt konsultbolag”. Förra året var det endast tolv företag som erhöll titeln.

Färre än var tredje medarbetare är kvinna och den totala andelen kvinnliga medarbetare har inte ökat nämnvärt i branschen under de senaste åren. Däremot har andelen kvinnliga chefer stigit och i styrelserummet har det också skett en positiv utveckling

säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode

Antrop utsågs som jämställt konsultbolag, med sina hela 70 procent kvinnor!

Men är det verkligen att anses jämställt att vara 70 procent kvinnor? Antrops VD Zandra Rauchwerger fick frågan.

“Givetvis är 50/50 bokstavligen jämställt. Men att vi lyckats attrahera och behålla så många skickliga kvinnor till bolaget, i en bransch där förhållandet ofta ser precis motsatt ut är något jag är mycket stolt över. Vi visar att ett gediget arbete med rekrytering, rolltillsättning och inte minst kulturarbete ger tydliga resultat när det gäller jämställdhet. “

Ta del av rapporten här

separator separator