Antrop designar pantsystem för hämtmats-förpackningar

Nu inleds arbetet med att utveckla ett helt nytt pantsystem i Sverige. Antrop har fått det spännande uppdraget att leda designprocessen när IVL Svenska Miljöinsitutet tar fram återanvändbara förpackningar för hämtmat och kaffemuggar.

– Kulturen med hämtmat och att äta eller ta en kopp kaffe "på språng" är etablerad och här för att stanna. Samtidigt vill fler och fler konsumenter leva mer hållbart. Med ett användarvänligt pantsystem kan vi hjälpa dem med en beteendeförändring de själva önskar, säger Maria Klint, beteendedesigner på Antrop.

Användartester i flera städer och användarmiljöer

Som en del av designprocessen genomför Antrop användartester med olika varianter av pantsystemet. Fallstudierna görs i Stockholm, Uppsala och Göteborg i flera parallella användarmiljöer, till exempel i restauranger och kaféer där folk äter eller hämtar med sig mat. Målet är att hitta ett bra, fungerande system som är bättre miljömässigt än engångsförpackningar som slängs efter måltiden, som det fungerar idag. En viktig del av uppdraget är också att säkra de kund- och personalbehov som finns i användandet och hanteringen av förpackningarna.
– Vi har ett fantastiskt engagemang för det här projektet. Den här miljöutmaningen är svår att ta sig an som enskild restaurang- eller kaféägare, så det är glädjande att så många aktörer vill vara med. Och det är bra, för det är just samarbete som krävs för att lyckas, säger Maria Klint.

Projektet görs i samarbete med
IVL Svenska miljöinstitutet
A43 Coffee
Coffice
Compass Group
Duni
Göteborgs stad
Håll Sverige Rent
KTH Students for sustainability
Loop-it
My Vegina i Söderhallarna
Naturvårdsverket
Nordiska plast
Nordish market
PantaPå
Ragnsells
Returpack
Reitan Convenience Sweden AB
Restauranglabbet
Stories
Vasakronan, och 
ZeroWaste Stockholm.

Det finansieras av Vinnova och deltagande parter.