Regenerativa principer
På Naturgård 2038 tillämpas regenerativa principer:
- minimera störning av marken
- maximera variation av grödor
- håll marken täckt
- levande rotsystem året om
- integrera djur i systemet
Med naturen som guide och tekniken som verktyg, löser du dagens utmaningar. Tillsammans förser vi världen med mat från regenerativ produktion.
Sök jobb på Sveriges mest attraktiva arbetsplats år 2038 redan idag.
Mer om framtidsprototypen
Året är 2038, och vi befinner oss i en ny era av regenerativt jordbruk.
Naturgård 2038 är en högteknologisk naturhub som fokuserar på att återuppbygga ekosystem och säkerställa hög produktivitet. Målet är långsiktigt hållbar matproduktion.
Samhällsutmaningar som osäkerhet i världsläget och nationell livsmedelsberedskap har format lantbruket. Högsta prioritet är markens hälsa, och bönder ersätts nu för att återställa biologisk mångfald, lagra kol och producera näringstät mat.
Ny teknik som AI, sensorer, robotar och drönare är en naturlig del av lantbrukarens vardag. Kapitalmarknadens och myndigheternas fokus på primärproduktion har förbättrat lantbrukets inkomster och förändrat maktbalansen mellan producent och handel.
Genom datadelning i livsmedelskedjan kan vi, med AI-stöd, prognostisera efterfrågan på olika produkter. Konsumentresponsen är digitaliserad och värdekedjorna är kortare, vilket ger lantbruket insikter i efterfrågedrivande trender och produktkvalitet.
På Naturgård 2038 tillämpas regenerativa principer:
Vi experimenterar med samodling, perenna grödor och autonoma robotar för att hantera ogräs och stödja ekosystemprocesser.
Vi odlar flera grödor på samma fält i smala rader vilket gör samodlingen mer precis och effektiv och möjlig genom arbetet av små nedbrytbara eller cirkulära robotar. Större fält används för perennt spannmål som minskar behovet av jordbearbetning. Vi integrerar fruktträd, buskar och baljväxter för att stärka biologisk mångfald, markhälsa och produktivitet.
Djuren är en central del av vårt system, där betesrotation och ogräsbekämpning genomförs naturligt. Teknik som AI, drönare och sensorer hjälper oss samla data för att kontinuerligt förbättra våra processer. Vårt samarbete med forskare och teknikföretag gör att vi ständigt utvecklar nya metoder för att mäta ekosystemets hälsa.
Framtidsprototyper är föremål från framtiden, på besök i nutiden som syftar till att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit.
Vår spåkula är inte bättre än någon annans men vi har tittat på en stor mängd signaler från framtiden och frågat oss:
Men om det här blev sant för alla lantbruk? Vad händer då?