Nu provas idéerna i praktiken i fyra kommuner
Under året som gått har flera myndigheter tillsammans identifierat viktiga områden att ta itu med för att systemet runt skolmåltiderna ska bli mer hållbart. Nu ska de tankarna prövas i praktiken i fyra kommuner. Munkedal, Hofors, Vallentuna och Karlstad valdes ut bland 25 sökande, då de har olika utmaningar och bedöms ha goda förutsättningar att kunna förändra sitt skolmåltidssystem.
Det handlar bland annat om smartare upphandling av hållbara livsmedel, att öka kompetensen om hållbar mat på alla nivåer – från politiker till pedagoger – och om att involvera eleverna mer.
Resultat och lärdomar från de fyra kommunerna ska användas när projektet skalas upp.
– På nationell nivå kan vi till exempel behöva skruva på läroplaner eller regler för upphandling och livsmedelshantering, eller ta fram nationella mål och strategier för att ge skolor och näringsliv förutsättningar för att arbeta hållbart, sa projektledaren Ulrika Backlund när projektet lanserades.
Systeminnovation för att möta de globala hållbarhetsmålen
– Design, innovation och systemkartläggning är kraftfulla verktyg och tillsammans kan de skapa den omställning som både företag och myndigheter behöver göra för att vi ska klara hållbarhetsmålen mot 2030, säger Erik Hammarström, Antrops Head of Business Design.