Ett lojalitetsprogram som lockar kunder

En utmaning inom dagligvaruhandeln är att lyckas skapa kundlojalitet genom en upplevelse och tjänst som sträcker sig utanför själva butiken. Antrop har tillsammans med Axfood och Willys tagit fram ett lojalitetsprogram som förenklar människors vardag.

En tjänst som höjer upplevelsen av sin matshopping

Det krävs ett genuint intresse för sina kunders behov och förväntningar om man vill leverera en tjänst som gör dem nöjda och lojala. Antrop har kunnat hjälpa Willys med just detta. Vi har kartlagt hur kundernas behov ser ut när de handlar mat och dagligvaror och utifrån detta skapat ett helt nytt lojalitetskoncept.

Ett digitalt kundcentrerat lojalitetsprogram

Baserat på tjänstedesignmetodik har Antrop arbetat nära Willys kunder hela vägen. Det var deras behov och beteenden kring matplanering och shopping som styrde designen. Insikter kring kundernas behov visualiserades i kundresor. Det är ett effektivt sätt att synliggöra hur en målgrupps resa ser ut. Från tanken på vilken mat man ska äta i veckan i det här fallet, till hur man i slutet av månaden kanske ser över hur mycket pengar som har lagts på livsmedel.

Genom att titta på kundresans olika skeden ser man tydligt vilka delar som upplevs som jobbigast för kunden. Dessa "pain points" kan vara fantastiska möjligheter för företag att skapa tjänsteförbättringar kring. Exempelvis är det många som drar sig från att gå i matbutiker då man har erfarenhet att det kommer ta så lång tid. Att Willys då erbjuder en tjänst till kunderna som berättar var samtliga varor på deras inköpslista finns - i rätt ordning från ingång till kassa - underlättar avsevärt. 

Ett antal olika tjänstekoncept med fokus på olika delar av kundens resa från att planera inköp, handla och laga mat togs fram och säkrades genom användbarhetstester. 

Resultatet av vårt samarbete blev ett helt nytt digitalt lojalitetsprogram för Willys kunder. Kunderna signade upp sig i en mycket större mängd en förväntat och succén var ett faktum. Deras shoppingupplevelse är idag smidigare och mer lustfylld då tjänsten hjälper kunden att planera sin veckohandling, att dela smarta inköpslistor med andra och att enklare hitta de varor hen letar efter i en effektiv ordning i butiken. 

Axfood

Axfood Aktiebolag är ett av Nordens största bolag inom dagligvaruhandeln. Bolaget drivs av stora svenska egenägda kedjor som t.ex. Willys och Hemköp.

Willys.se

Vi berättar gärna mer

Erik Hammarström

Erik Hammarström

Affärsutvecklingschef
073-321 07 20
[email protected]

Sara Nero

Sara Nero

Säljchef
073-066 20 36
[email protected]