En mötesplats för unga Changemakers

Det finns en stark drivkraft hos många ungdomar att arbeta för en bättre och mer hållbar värld. De är Changemakers – unga som verkligen gör skillnad. Tillsammans med Ashoka och Raoul Wallenberg Academy har Antrop skapat The Yard – en mötesplats för unga sociala entreprenörer.

Den som engagerat sig som ung är mer benägen att fortsätta göra det också i vuxen ålder. Det är en av anledningarna till varför organisationen Ashoka och Raoul Wallenberg Academy (RWA) vill uppmuntra ungdomar som brinner för att göra världen bättre. Tillsammans anordnar de nätverksträffar och har startat en bootcamp för att utbilda och stötta ungdomar.

Tjänstedesign som bygger socialt entreprenörskap

Ashoka och RWA anlitade Antrop för att hitta ett sätt att nå ännu fler ungdomar. Tillsammans med kunden arbetade vi i workshops fram ett tydligt effektmål och detaljerade målgrupper. De båda organisationerna enades om att den nya tjänsten skulle bidra till att öka ungdomars intresse och kunskap om socialt entreprenörskap och inspirera dem att starta egna initiativ.

Ashoka och Raoul Wallenberg Academy's samarbete med Antrop kan sammanfattas med orden strategiskt, estetiskt och empatiskt. 

Johanna Westien och Emma Lindgren, projektledare Raoul Wallenberg Academy resp. tf verksamhetsansvarig Ashoka Scandinavia

Men hur når vi ungdomarna då?

Det gick ganska snabbt att identifiera två huvudsakliga utmaningar i projektet. Dels att en ideell organisation med många fantastiska idéer inte alltid har pengar och tid att genomföra allt man brinner för. Dels den kluriga frågan om var vi hittar dessa ungdomar mellan 16-21 år – vilka digitala sammanhang vill de vara i, med vilken design och vilket språk når vi dem?

Efter 22 timmars djupintervjuer med ungdomar, lärare och etablerade entreprenörer, mejslades några tydliga kundinsikter fram som satte ton på hur den digitala tjänsten utformades. Exempelvis:

  • Man måste lära känna sig själv för att kunna hjälpa andra.
  • Facebook first. Tvärtemot vad många tror använder ungdomar visst sociala medier-jätten Facebook, som nätverk och verktyg, för events och för att dela videor. 
  • Ärliga berättelser – en story måste vara genuin och beröra.

110 % friktionsfri design

Resultatet blev The Yard, en knutpunkt för unga changemakers som vill möta andra och engagera sig. Både namn, struktur och design testades iterativt och justerades under projektets gång.

Det stod tidigt klart att tjänsten kräver en fullständigt friktionsfri design – målgruppen för vill inte ha ett klick för mycket. Den grafiska formen vilar på ledorden ärligt, modigt och socialt. Det syns bland annat i de handritade illustrationerna, en modig copy och bilder och filmer som engagerar.

The Yard bygger till stor del på användargenererade videor från andra changemakers. Det är deras egna historier som berättas, det är den genuina och ärliga storyn som berör, och de delas via sociala medier.

Ungdomars eget språk

Resten av innehållet präglas också helt av ungdomarnas närvaro och villkor. Det är en plats för – och till stor del av – unga, och med ett språk de känner sig bekväma med. Integrerat med deras egna historier finns resurser, länkar och sociala medier-flöden som inspirerar att se och lära sig mer.

Redan i sommar kommer de ungdomar som deltar i bootcampen börja skapa videoinnehåll för att smygstarta nätverket på Facebook i höst. Plattformen för desktop och mobil utvecklas parallellt och lanseras i årsskiftet 2017-18.

Genom en nytänkande och stödjande process som gav många värdefulla och viktiga insikter, skapades grunden för vårt fortsatta arbete att ge unga changemakers kunskap och inspiration för att förverkliga sina idéer. Vi ser mycket fram emot att sprida socialt entreprenörskap genom Changemakers Yard!

Johanna Westin och Emma Lindgren, projektledare RWA och verksamhetsansvarig Ashoka Scandinavia

Ashoka

Ashoka är världens största organisation för socialt entreprenörskap. Organisationen grundades 1980 och bygger på idén om att de starkaste krafterna för att förändra världen är personer som drivs av en innovativ idé för att lösa ett akut socialt problem. Förutom att stötta ledande sociala entreprenörer arbetar Ashoka med ungdomar, institutioner, företag och enskilda för att antalet changemakers i världen ska bli fler. 

Ashoka.org

Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg Academy är en organisation verkar för att stärka ungdomar att göra skillnad. De jobbar mycket mot skolor med frågor om integration och ledarskap genom att erbjuda verktyg, utbildningar och långsiktiga skolmetoder. Akademin grundades år 2001 av bland andra Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren.

Raoulwallenberg.se

Tillsammans driver Ashoka och Raoul Wallenberg Academy ett bootcamp för sociala entreprenörer och anordnar nätverksträffar.

Se filmen om arbetet med Changemakers Yard. 

Vi berättar gärna mer

Erik Hammarström

Erik Hammarström

Affärsutvecklingschef
073-321 07 20
[email protected]

Sara Nero

Sara Nero

Säljchef
073-066 20 36
[email protected]