
Du är hållbarhetsansvarig på Antrop – vilka andra roller har du i livet?
Jag lever ett liv med min man och våra två söner, är fotbollstränare utan fotbollskunskap, hobbyodlare och omhändertagare av ett gammalt hus där jag njuter av att både skita ner mig och ta det lugnt. Jag titulerar mig även som rebellmamma. Det innebär att jag deltar i lugna manifestationer med andra vuxna som vill visa sitt stöd för ett kraftfullt agerande i klimatkrisen.
Din roll som hållbarhetsansvarig – vad innebär den?
Till stor del handlar min roll om att identifiera hållbarhetsutmaningar och omställningsmöjligheter där vår designkompetens kan göra skillnad för våra kunder och accelerera deras arbete. Jag försöker bidra till att fler får upp ögonen för att designkompetens är omställningskompetens, och att designers kan få fart på förändring om vi bara får jobba med rätt frågor.
Vårt syfte på Antrop är att designa en mer hållbar och rättvis värld, därmed är det också en fråga för oss alla på bolaget, men man kan väl säga att jag ser till att vi håller kursen.
Vad är det som driver dig i ditt arbete med hållbarhet?
Klimatkrisen och förlusten av den biologiska mångfalden är människans största ödesfrågor eftersom vi är totalt beroende av en planet i balans. Vi dras dessutom med många andra oroligheter idag – som konflikter och krig, demokrati på svaj, ökande klyftor. Så min drivkraft är helt enkelt rent existentiell. Jag vill stå upp för det som är rätt och värdefullt, den drivkraften blev inte mindre av att jag fick barn.
Men det är verkligen inte bara ilska och oro som driver mig. Jag bär också på en stark längtan efter något bättre. Till en framtid där vi lever fossilfritt, i ett omsorgsfullt samspel med naturen och där vi har mer tid för varandra och det som skapar mening i livet. Den världen tänker jag uppleva inom min livstid! Den drivkraften är minst lika kraftfull.
“Jag vill stå upp för det som är rätt och värdefullt, den drivkraften blev inte mindre av att jag fick barn.”
Vilket är ditt viktigaste råd till företag år 2025?
När världen svajar är det viktigare än någonsin att fundera över sitt syfte och sina värderingar. Att samarbeta med aktörer som inte delar samma värdegrund, eller hantera hållbarhet som en separat fråga som är integrerad i kärnverksamheten, kan komma att att bli dyrt.
Varje bolag måste tydliggöra vilken framtid man vill vara en del av att skapa, och roll man tänker ta i omställningen och den cirkulära framtiden. Det behöver vara en del av affärsstrategin och handlingsplanen. Annars tappar man sin relevans gentemot både kunder och medarbetare.
Det här är givetvis en ledningsfråga, men för att lyckas är det också avgörande att förstå sina kunder, medarbetare och leverantörer på djupet. Och man behöver förstå hur resurserna till och från ens verksamhet kan sammankopplas med andra och bygga nya cirkulära ekosystem. De bolag som identifierar detta och vågar innovera sig själva är vinnarna.
Vad är din största oro just nu?
Jag oroar mig över vår oförmåga att hantera flera kriser samtidigt och att vi hanterar dem som separata kriser när allt egentligen hänger ihop. Klimatkrisen tar inte paus bara för att andra kriser pågår. Vi måste istället öka vår systemförståelse, innovations- och samarbetsförmåga och hantera flera saker samtidigt. Att skjuta upp omställningen är ingen hållbar lösning, varken för företagen eller för samhället i stort.
Vad ger dig hopp?
Jag känner ett stort hopp i all denna turbulens, för vi vet att brytpunkter i samhällets utveckling kantas av oroligheter, polarisering och extrema händelser. Jag tänker att det är ett tecken på att stora saker är på väg att hända och att vi som lever nu har chans att avgöra framtiden. Allt det destruktiva som sker kan parallellt ge fart och kraft till en hållbar agenda. Och med AI kommer helt nya möjligheter om vi bara använder tekniken rätt.
