Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

5 nycklar till hur man övertygar konsult-kritiker inom organisationen

Är du i situationen att du ser ett behov av att ta in en konsult men möts av motstånd från din egen organisation? Då är du inte ensam. Det är inte ovanligt med ett glapp mellan de som sitter på ett leveransansvar och t.ex. inköpsavdelningar eller andra som sitter en bit ifrån utmaningen som behöver lösas.

Vi har fått frågan om vi kan skriva en artikel med tips på hur man övertygar konsult-kritiker inom organisationen från en person som är i just den situationen. Han bidrog också med de fyra vanligaste invändningarna som han får. Vi kommer återge dem ordagrant och nycklarna till hur de kan bemötas.

Lästid: 2 min

 

 

Illustration av en hand som räcker över en nyckel till en annan hand
Illustration av en hand som räcker över en nyckel till en annan hand

Invändning #1: Men varför ska vi betala för en dyr konsult – kan ingen internt göra det?

För dig är behovet så uppenbart. Det är som att du behöver hjälp med en vattenläcka och någon frågar varför inte en logoped kan fixa det. Det som är tydligt för dig är inte alls det för någon annan. Frustrerande, ja, men använd invändningen till att faktiskt fundera igenom vilken kompetens det är som saknas och varför den behövs. Ta fram en beskrivning av problemet som är på en nivå att någon utanför projektet kan ta det till sig och koppla det till hur det påverkar er affär. Sen beskriver du vilken kompetens du behöver ha tillgång till för att lösa problemet.

Nyckeln är att ha tålamod med att andra inte är lika insatta som du och att guida dem dit.

 

Invändning #2 Vi anställer en sån där expert istället

Det är vanligt att vilja anställa istället för att ta in en konsult. Det här kan vara en nackdel, framförallt om personen blir ensam med sin expertis och om expertisen egentligen bara behövs tillfälligt. Fördelen med att ta in en konsult istället är att den har med sig den samlade kompetensen från sitt konsultföretag och får löpande inspiration och kompetensutveckling därifrån. En annan fördel är att en konsult bara jobbar när ni behöver det som mest. Ni behöver inte ha underlag till en 100 %-ig roll framåt utan kan avsluta när som helst och sen ta in kompetensen igen vid behov. Ett mycket enklare åtagande än att ta in en anställd som ni har fullt arbetsgivaransvar för.

Nyckeln är att lyfta fördelen med konsultupplägget just när ni har behov av expertis tillfälligt.

 

Invändning #3 Om vi tar en konsult – hamnar inte all erfarenhet utanför bolaget då?

En proffsig konsult ser hela tiden till att överföra kunskap och att lämna efter sig saker som går att ta vidare. Det är en del av konsultens roll. Om man känner sig osäker på det kan man givetvis villkora in det i själva uppdraget.

Nyckeln är berätta att det är ni som sätter villkoren.

 

Invändning #4 Hur vet vi att konsulten kommer göra ett bra jobb?

En konsult som har ett track-record av att ha gjort ett bra jobb i tidigare uppdrag (det går att kolla referenser) kommer med allra största sannolikhet göra det även hos er. Här skulle vi rekommendera att involvera konsultkritikern i rekryteringsprocessen. Låt hen vara med och speca vad konsulten ska kunna och vara med i intervjuer.

Nyckeln här är involvering

 

Lycka till!

 

Om du vill ha en dialog med oss om ditt konsultbehov så har vi konsulter till rollerna:

  • UX-designer
  • Tjänstedesigner
  • UI-designer
  • Produktdesigner
  • Innovationsledare
  • Projektledare
  • UX-writer
  • Innehållsstrateg
Sara Nero, säljchef

Hör gärna av dig om du vill veta hur vi kan hjälpa dig!

Sara Nero, säljchef

Sara Nero

073-066 20 36