Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Sveriges öppna statistik – en skattkista för dig som designer

Som UX- och tjänstedesigner handlar en stor del av jobbet om att förstå användarnas behov, beteenden och sammanhang. Men att samla in alla dessa insikter kan vara både tidskrävande och dyrt – något som inte alltid ligger högst upp på kundens prioriteringslista.

Men vet du vad? Vi har en riktig skattkista här i Sverige som ofta glöms bort – öppna statistikkällor! Sveriges öppna statistik är en fantastisk resurs som kan hjälpa dig genom hela processen, från att få tidiga insikter till att bekräfta designbeslut och hitta framtida möjligheter.

Lästid: 2 min

 

 

Öppen data – gratis superkraft

Här är några sätt att använda statistik för att boosta din designprocess:

  • Kartlägg målgrupper: Statistik kan ge dig en tydligare bild av vilka du designar för. Hur ser demografin ut? Vad påverkar deras val? Finns det regionala skillnader? Sådan information hjälper dig att skapa mer träffsäkra personas och användarresor.
  • Validera insikter: Om du gjort användarintervjuer eller tester kan statistik ge dig en bredare förståelse. Är de trender du upptäckt typiska för din målgrupp eller speglar de något större i samhället?
  • Upptäck nya möjligheter: Statistik kan visa på oadresserade behov eller luckor på marknaden. Exempelvis, genom att se hur olika regioner använder digitala tjänster kan du hitta outforskade områden och skapa lösningar för dem som ännu inte blivit uppmärksammade.

Nytta av statistik i hela designprocessen

Inspiration och idéutveckling

I början av ett projekt kan statistik hjälpa dig att hitta problemområden och generera idéer. Om du exempelvis designar en digital tjänst för äldre, kan SCB:s statistik om internetanvändning visa hur olika åldersgrupper använder teknik. 

Bygga personas och användarresor

Med hjälp av statistik kan du skapa mer verklighetsnära och datadrivna personas. Om du till exempel designar för nyanlända kan statistik från Migrationsverket eller SCB ge dig insikter om var de bosätter sig, utbildningsnivå och sysselsättning. Sådana fakta hjälper dig att förstå deras situation och skapa mer relevanta användarresor.

Prototyping och användartestning

När du utvecklar prototyper kan statistiken ge dig en riktning för vilka funktioner som ska prioriteras. Om du exempelvis vet att majoriteten av dina användare är från en specifik åldersgrupp eller har särskilda tekniska förutsättningar, kan du anpassa designen för att möta deras behov bättre.

Validering och förbättring

När din tjänst eller produkt är redo för test kan statistik hjälpa till att se om du träffar rätt målgrupp. Om du vet att dina användare främst är från en viss region eller har en specifik socioekonomisk bakgrund, kan du använda statistik från till exempel för att verifiera om dina designbeslut matchar samhällstrender.

Några favoritkällor

Det finns massor av källor att dyka ner i. Här är några av våra favoriter som alltid levererar:

  • SCB – Statistikmyndigheten: Här finns allt! Demografi, boende, inkomstfördelning, utbildningsnivåer – perfekt för att få en bred överblick över samhället.
  • Arbetsförmedlingen: Om du jobbar med tjänster kopplade till arbetsmarknaden eller utbildning, så har Arbetsförmedlingen guld i form av rapporter om arbetslöshet, bristyrken och kompetensutveckling.
  • Migrationsverket: Skapar du något för asylsökande? Kolla in Migrationsverkets data för att få insikter om var målgrupperna finns och deras bakgrund.
  • Boverket: För dig som designar tjänster inom bygg- eller bostadsbranschen – här hittar du mängder av info om fastighetsfrågor och hållbart byggande.
  • Vårdanalys: Om du jobbar med digitala vårdtjänster, spana in Vårdanalys. De har statistik om vårdkvalitet, patientupplevelser och hur digitaliseringen påverkar sjukvården.

Kalla fakta + kreativitet och empati = design i världsklass

Genom att kombinera statistikens kalla fakta med designprocessens kreativitet och empati kan du skapa lösningar som inte bara löser riktiga problem utan också är djupt förankrade i verkligheten.

Hör gärna av dig om du vill veta hur vi kan hjälpa dig!

Sara Nero

073-066 20 36

separator separator