Inom offentlig sektor är det mycket viktigt att nå alla medborgare och digital design gör det möjligt att skapa tjänster som är tillgängliga för alla, oavsett ålder, teknisk kunskap, funktionsnedsättning eller geografisk plats. Digitala lösningar kan överbrygga hinder som språk, avstånd och tid, vilket gör det enklare att interagera med myndigheter och ta del av den offentliga välfärden. Detta gäller inte minst inom äldreomsorgen – ett av Sveriges minst digitaliserade områden. Varför är det så? Sverige har en snabbt växande andel äldre, vilket ökar behovet av effektiva och tillgängliga lösningar inom vården och äldreomsorgen. Här är fem skäl till att hitta lösningar för att öka skärmtiden för äldre:
1. Jämlik vård
Idag har vi inte en jämlik vård i Sverige. I hälso- och sjukvården finns omotiverade skillnader mellan till exempel socioekonomiska grupper, geografiska områden och kön. Olika digitala lösningar skulle kunna hjälpa till att minska de här skillnaderna. Till exempel tillgång till specialister oavsett var man bor i landet, lösningar som minskar bias hos vårdpersonal och kompenserar för olika människors sätt att söka hjälp och uttrycka sina behov.
2. Komplex vård
Äldre personer har ofta komplexa vårdbehov. Digitala verktyg kan hjälpa till att samordna vården, förbättra kommunikationen mellan vårdgivare och ge stöd för egenvård.
3. Självständighet
Digital design kan ge äldre personer möjlighet att leva mer självständigt och bibehålla sitt självbestämmande, t.ex. genom digitala hjälpmedel, trygghetslarm och appar för kommunikation med vårdgivare. Digitala plattformar kan också underlätta kontakt med anhöriga och vänner, vilket kan minska social isolering och ensamhet.
4. Vårdkvalitet
Digitala verktyg kan användas för att övervaka hälsa och identifiera riskfaktorer tidigt, vilket kan förebygga sjukdom och förhindra akuta situationer. Digitala design kan avlasta personalen från administrativa uppgifter såsom schemaläggning och resurshantering, vilket ger de anställda mer tid för direktkontakt med de äldre.
5. Trygghet och säkerhet
Digitala trygghetslarm med GPS och sensorer kan öka tryggheten för äldre personer som bor ensamma. Smarta hem och AI kan användas för att upptäcka fall och larma om hjälp, vilket kan förhindra allvarliga skador. Enklare digitala hjälpmedel kan också hjälpa äldre att komma ihåg att ta sina mediciner och följa sin behandling hemifrån.
Det här är vårt inlägg i debatten om skärmtid. Vi tycker att den behöver öka och vi hjälper gärna till. Med en målgrupp som inte har vuxit upp med digital teknik är det extra viktigt att ta fram lösningar som utgår från just deras behov och förförståelse. Det kan vi.