Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Grön omställning av textilsektorn i Bangladesh

Bangladesh är världens näst största klädexportör och textilindustrin förser landet med miljontals arbetstillfällen. Samtidigt är det ett av de länder som drabbas värst av de globala klimatförändringarna. Som en del i vårt uppdrag med Sida-labbet fick Antrops tjänstedesigner Maria Klint resa till huvudstaden Dhaka för att stötta den svenska ambassaden i arbetet att påskynda den gröna omställningen av textilsektorn.

Lästid: 2 min

Bild från en textilfabrik i Bangladesh där vi ser många kvinnor i arbete med att sy i denimtyger. Kvinnorna är klädda i traditionella kläder.
Kvinnor som jobbar i textilfabrik.

Bangladesh har under de senaste decennierna genomgått en imponerande utvecklingsresa. Fattigdomen i landet har minskat stadigt sedan 1990-talet men är fortfarande utbredd. Textilsektorn i Bangladesh, landets största formella sektor står för en stor del av landets exportintäkter. Arbetsförhållanden är ofta svåra men för den höga andelen kvinnor som fortfarande arbetar inom sektorn så innebär en formell sysselsättning och inkomst en trygghet. Utöver utmaningar relaterade till arbetsvillkor så är textilindustrin också en av de mest miljöbelastande branscherna i Bangladesh och övergången till en mer hållbar produktion är avgörande för att minska dess negativa miljöpåverkan.

Antrop stöttar den svenska ambassaden

För att stötta den svenska ambassaden i arbetet att skynda på omställningen av textilindustrin fick vår kollega Maria Klint, tjänstedesigner på Antrop, resa till Dhaka i Bangladesh. Ett projekt med målet att bidra till att säkra arbetstillfällen för kvinnor som riskerar att förlora sina jobba när fabrikerna ställer om och automatiseras. Textilindustrin omfattar mer än 4000 fabriker och sysselsätter miljontals, varav mer än hälften kvinnor. Under sin resa faciliterade Maria workshops, besökte textilfabriker, mötte fabriksägare, arbetare och andra intressenter.

– Det var slående hur viktigt det var för mig att äntligen möta dem jag designar för. De individer som behöver driva, acceptera och genomföra den nödvändiga förändringen. Jag har inte saknat sympati för dessa individer, men empatin är min absolut viktigaste output från resan, säger Maria Klint på Antrop.

Foto föreställande Maria Klint på besök i textilfabrik i Bangladesh för att studera textilbranschen.
Foto av en hög med textiler i en fabrik.

Visualiserar insikter till lösningsförslag

Nästa steg i projektet är att sammanställa de insikter och hypoteser som samlades in under resan till en användarresa samt visualisera lösningsförslag. Detta underlag kan Sidaambassaden och Centre for Policy Dialogue (CPD) använda som ett komplement i det vidare arbetet med att realisera den gröna omställningen. 

I nästa steg kommer vi även prata med svenska modeföretag som har sin produktion i Bangladesh för att få deras perspektiv på både insikter och lösningar. Detta gör vi genom The Swedish Textile Initiative for Climate Action (STICA).

Bild på Antrops försäljningshef Sara Nero. Sara har långt utsläppt brunt hår, blå ögon och en svart blus

Prata med mig om du vill veta mer om grön omställning.

Bild på Antrops försäljningshef Sara Nero. Sara har långt utsläppt brunt hår, blå ögon och en svart blus

Sara Nero

073-066 20 36