Antrops innovationsledare inom matområdet, Jenny Dannstedt och Pernilla Dahle, arbetar just nu med ett projekt för att öka innovationshöjden inom den svenska livsmedelssektorn. Vi bad dem dela med sig av en summerad spaning av vad som måste till för att vi ska kunna äta mer hållbart i framtiden.
1. Vegetabiliskt och veganskt
Vegetabiliskt istället för animaliskt är en utveckling vi ser idag som kommer fortsätta växa framåt. Att äta vegetariskt och veganskt istället för kött är något många väljer redan idag och antalet veganer, vegitarianser och flexitarianser förväntas bara öka.
2. Nya produktionsmetoder
Nya produktionsmetoder blir viktiga i framtiden eftersom mat ofta kräver stora odlingsytor och bevattningar. Det betyder att om vi kan minska resurserna för matproduktion så blir den mer hållbar. Vi kommer få se småskaliga och lokala men också mycket mera tech-drivna produktionsprocesser och den kombinationen öppnar upp för nya spännande produktionsmetoder. Det finns bland annat exempel på tekniker som utvecklats för att odla i rymden som vi kan lära oss av för att odla avokado i Sverige. Labbodlat kött har vi hört talas om länge och är ett exempel på en helt ny produktionsmetod, snart kan det komma bli verklighet på matbordet.
3. Förädla de råvaror som vi använder idag
Förädla råvaror som vi redan har är en utveckling som kan leda till att minska svinn. Gröna kokta ärtor är ett vanligt komplement till middagen i Sverige. Men vi behöver fundera kring vad mer vi kan göra av ärtan, såsom proteinrik och nyttig tempeh. Ett annat exempel är braxen som idag ses som en bifångst men kan exempelvis bli en god hamburgare. Det finns även mycket att utforska inom de blå näringarna. Alger är väldigt näringsrikt och hjälper oss dessutom att rena haven, vilket gör det till en utmärkt framtida föda.
4. Nya näringar
Innovationer handlar ju om att bryta ny mark. För matkonsumtionen handlar det inte bara om att skapa nya livsmedel, utan även om att vi radikalt behöver förändra vilka attityder och vanor vi har till mat. Det finns helt nya näringar som vi behöver introduceras för. Insekter är något som utforskas på olika sätt och redan är introducerat som kost i andra delar av världen. Insekter är ofta väldigt protein- och näringsrika och skulle därför vara ett bra komplement till dagens livsmedel. Vi kanske inte är så sugna på att äta insekter så som de är, men för många kanske det skulle vara en annan sak om de exempelvis är nermalda till ett proteinmjöl som vi skulle kunna blanda i pannkakorna.
Tång och alger är ett annat exempel som finns bland annat i den asiatiska matkulturen, men är än så länge inte lika vanlig i den svenska matkulturen. Tång och alger passar att odla i våra svenska vatten kring västkusten och renar dessutom haven.
“Innovationen handlar ju om att bryta ny mark. Det betyder att vi inte bara kan säga att vi är beredda att äta det vi äter idag men på ett nytt sätt. Utan det handlar även om att äta helt nya saker”
Pernilla Dahle, Innovationsledare på Antrop