Läs, lyssna, scrolla och lär dig nya saker i sommar

Oavsett om du gärna passar på att läsa branschrelaterat eller hellre lyssnar på något som ger dig nya perspektiv har vi tipsen för dig med intresse för design, hållbarhet och ledarskap.

Åtta steg mot avgrunden 📖

av Aarron Walter

Lättläst och välskrivet om konsekvenserna av klimatförändringarna och den dystra framtid vi går till mötes. Vill en få koll på hur klimatförändringarna påverkar i alla delar av systemet ska en läsa denna!

Läs mer här
Lyssna på ett samtal med författaren här 


Bokdjuret 📖

Miljö, klimat & hållbarhet – i böckernas värld

Bokdjuret är en nyhetssajt som med utgångspunkt från böckernas värld tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet. Här hittar du nyheter om boksläpp, boktips, recensioner och intervjuer. Bokdjuret startades i oktober 2020 av miljöjournalisten Anders Hellberg. Han har under de senaste tio åren jobbat bland annat som chefredaktör och ansvarig utgivare på klimatmagasinet Effekt, reporter på Aktuell Hållbarhet (tidigare Miljöaktuellt), samt skribent på Supermiljöbloggen.

Läs mer här


Mission Economy 📖

av Mazzucato Mariana

Mariana Mazzucato, 'en av de mest inflytelserika ekonomerna i världen' (Wired) efterlyser djärvhet och experimenterande för att få bukt med vår tids största problem, att ställa om vårt samhälle. Hennes nya bok Mission Economy tar inspiration från "moonshot"-programmen som framgångsrikt samordnade offentlig och privat sektor i massiv skala. Hon argumenterar för att regeringen har förmågan att stimulera ekonomin och samhället.

Läs mer här


Hjärnan på jobbet 📖

av David Rock

Är du nyfiken på neuroledarskap? Eller vill du bara få hjälp att förstå hur våra hjärnor påverkas av stress, hur vi sorterar alla intryck vi möter och om det är möjligt att hitta fokus igen (men ändå ha ork över att leka med barnen efter jobbet)? David Rock är mannen som tagit hjärnforskningen och översatt den till något som är både begripligt och användbart i vardagen.

Läs mer här


Digital hållbarhet i tidningsformat 📖 💻📱

Nummer 2 av nättidningen Branch, om digital hållbarhet, finns att läsas nu. Branch skrivs av och för männsikor som drömmer om ett hållbart och rättvist internet för alla. Och att internet självt blir en hållbar och positiv kraft för klimaträttvisa.

Läs den här

Mer finns att läsa i våra egna artiklar på temat. Digital hållbarhet är en fråga som ligger oss så nära och som vi jobbar intensivt med. Läs om design för hållbara webbplatser här, om vårt samarbete med EcoPing som mäter din digitala tjänsts klimatpåverkan och hjälper dig att åtgärda den, och inte minst - anmäl dig till vår utbildning i digital hållbarhet som hålls i oktober


Gröna burgare 📖 🍔

av Martin Nordin

Vill du vara snällare mot klimatet genom att grilla vegetariska burgare i sommar? Här finns recept! Ifrågasätt vad en burgare kan vara och gå loss på baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp, ost eller vad du nu är sugen på. Martin Nordins djupdykning i ämnet ledde fram till 31 favoriter som han samlat i boken Gröna burgare.

Läs mer här


Designfulness - så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever 📖

av Isabelle Sjövall

Hur spännande är det inte att hjärnforskningen hittar in i allt fler kontexter? I boken Designfulness kan vi få en inblick i hur vi kan utforma våra hem, kontor, vårdkliniker och städer utifrån våra mänskliga behov, beteenden och känslor för att således förbättra vår hälsa och främja hållbarhet!

Läs mer här


Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar - och vad du kan göra åt det
 📖

av Daniel Kahneman, Cass R Sunstein, Olivier Sibony

Efter bästsäljaren Tänka, snabbt och långsamt, kommer nu Daniel Kahneman med en ny bok som berättar om hur vår hjärna och beslutsförmåga fungerar! Boken Brus fördjupar sig i hur olika faktorer stör vår beslutsförmåga och hur vi kan göra för att minska dess inflytande.

Läs mer här

10 filmer att streama en regnig, eller solig, dag


Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet ▶️

David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas.

Se på Netflix


2040 ▶️

I 2040 får vi följa filmaren Damon Gameau när han reser runt jordklotet för att hitta de bästa och mest innovativa lösningarna för klimatet, miljön och människan som redan finns idag. Hur skulle världen se ut om dessa lösningar skalades upp och tillämpades i storskala?

Se på SVT Play


Fantastic Fungi ▶️

av Adam Wathan & Steve Schoger

En dokumentär som tar oss med på en resa genom tid och skalnivåer ner i jorden under våra fötter, och visar ett underjordiskt nätverk som kan hjälpa oss läka såväl oss själva som vår planet. Genom intervjuer med kända forskare och mykologer blir vi medvetna om skönheten, intelligensen och de lösningar svampriket erbjuder oss som svar på några av våra mest svåraste medicinska, terapeutiska och miljömässiga utmaningar.

Se här


Vetenskapens värld ▶️

Serie om vattnets betydelse för att planeten och vårt samhälle ska fungera. Lyfter olika aspekter av den skeva fördelningen av vatten i världen, vad vatten har för betydelse för att etablera fungerande civilisationer och om hur vi använder vatten och ser det som en oändlig resurs på många platser, medan det på andra platser är stor brist. Väldigt intressant att gå på djupet på det som alla människor, djur och växter behöver för att finnas.

Se på SVT Play


Jenny Skavlan klär av modebranchen ▶️

Ett experiment för att ta reda på frågan; Varför klär vi oss som vi gör? Jenny Skavlan dyker ned i olika områden som påverkar vad och hur vi konsumerar mode och testar olika metoder för att ändra eller ifrågasätta det.

Se på SVT Play


Seaspiracy ▶️

Dokumentärfilm om hur vi människor exploaterar livet i havet. Inte alls feel good, men väldigt fängslande och stark. Önskan om och peppen på fler växtbaserade havs-livsmedel växte sig starkare för varje minut av filmen. De finns flera redan att testa!

Se på Netflix


A life on our planet  ▶️

David Attenboroughs berättelse om sitt liv på planeten, med naturen,  djuren och ekosystemet i fokus. Mycket har förändrats sedan han började filma för BBC men han ser ändå hoppfullt på framtiden och på hur vi kan lösa de problem vi står inför.

Se på Netflix


Catching the sun ▶️

Catching the Sun är en dokumentärfilm om solenergiindustrins tillväxt. Genom berättelserna om arbetare och entreprenörer i USA och Kina fångar Catching the Sun det globala racet för att leda utvecklingen av ren energi.

Se på Vimeo


Bläckfisken och jag ▶️

När en ovanlig vänskap uppstår mellan en filmskapare och en bläckfisk som lever i en sydafrikansk kelpskog öppnar sig en ny och gåtfull värld.

Se på Netflix


The Great Green Wall ▶️

Fernando Meirelles (Oscar-nominerad regissör av City of God & The Constant Gardener) och den maliska musikern / aktivisten Inna Modja tar oss med på en episk resa längs Afrikas stora gröna mur - en vision om att växa en 8000 km lång "mur" av träd som sträcker sig över hela kontinenten för att återställa mark och ge en framtid för miljontals människor.

Se trailer

För dig som vill lyssna

Getting In the Loop: Circular Economy  🎧

I detta avsnitt av podden pratar programledaren Katherine Whalen med Ken Webster om vikten av att tänka i system och varför vi måste sluta leta efter exempel på cirkulär ekonomi och börja tänka på vad vi försöker uppnå.

Lyssna här

☝️ Vill du få mer koll på cirkulär design och förstå hur cirkulära affärsmodeller fungerar? Missa inte det webbinarium vi höll på temat i våras. Här kan du se det!

 

Inclusion Impact - Successful Tech Leaders' Key Insights med Zandra Rauchwerger, Antrops VD  🎧

Zandra Rauchwerger brinner för att bygga inkluderande och hållbara kulturer i vilka alla individer känner sig trygga och kan vara sig själva. Zandra är idag VD på Antrop, flerfaldigt prisbelönt byrå, och det är ett tydligt affärsresultat av den inkluderande kulturen som ger positiva ringar på vattnet. Tidigare har Zandra arbetat som konsultchef och projektledare.

Lyssna här

Så kan du prata med barn om klimatfrågan

Prata med barn om klimatet 📖

6 av 10 unga är oroliga för klimatet och bara hälften känner hopp om att vi kan lösa jordens klimatproblem på ett bra sätt. Många unga känner sig ensamma i sin oro och vi som vuxna kan göra skillnad! Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn om klimatet och framtiden. Därför har vi tagit fram en enkel guide för hur vuxna kan bemöta och stötta barns funderingar.

Läs guiden här.


Lärarens guide till klimatmedveten undervisning 📖

En guide för den som har det viktiga arbetet att undervisa om klimatet och klimatkrisen, som möter barn och unga med funderingar om de här frågorna. Guiden är tänkt att hjälpa all skolpersonal i att bemöta elevernas reaktioner, i ämnesundervisningen såväl som utanför lektionerna. Den här guiden har vi på Antrop varit med och tagit fram. ❤️

Läs guiden här.

Antrops tipsare

Denna gedigna lista skulle inte finnas om inte våra tipsare hade varit så frikostiga med vad de själva inspireras av.

Denna gång tipsade: Jenny Pettersson Lindberg, tjänstedesigner, Sarah Isaksson, hållbarhetsstrateg, Kat Delarve Spongberg, kundstrateg, Therese Glimskär, UX-designer, Zandra Rauchwerger, byråchef, Erik Hammarström, en av Antrops grundare och senior tjänstedesigner, Pernilla Dahle, tjänstedesigner, Michalea Eng, insiktsstrateg och Jonas Hallehn, UX-designer.


Sajna upp?

Du! Vill du ha artiklar om design, hållbarhet och kundfokus direkt in i mejlboxen? Anmäl dig nu så missar du inget.