Antroparnas tips! Läs, lyssna, scrolla och lär dig nya saker i jul

Oavsett om du gärna passar på att läsa branschrelaterat eller hellre lyssnar på något som ger dig nya perspektiv har vi tipsen för dig med intresse för design, hållbarhet och ledarskap.

Facilitera! Allt du behöver veta för att framgångsrikt leda människor i workshops 📖

av Anna Gullstrand

No man is an island, visste redan poeten John Donne. Och för att lösa komplexa utmaningar behöver vi vara flera. Och när vi är flera behöver vi facilitera vårt gemensamma  samarbete för att vara effektiva och kreativa tillsammans - särskilt när det sker i mötesform. I den här boken summerar Anna Gullstrand, med bakgrund från Hyper Island och nu senast HR-chef på hypade Mentimeter, faciliteringens vad, varför och inte minst hur med massor av konkreta tips och metoder. Läs, öva och bli en grym facilitator redan imorgon - genom samskapande metoder kan du och ditt team både bli mer innovativa och ha roligare längs vägen!

Läs mer här


How empathy works and how to improve it 🎧

Podcast med David Puder

David Puder har en podcast som heter Psychiatry & Psychotherapy med mycket bra innehåll för alla som vill lära sig mer om hur vi människor fungerar. I det här avsnittet gör han en djupdykning i vad empati är. Värdefulla insikter i allt från design till ledarskap.

Lyssna här

Odyssey - Pepsi to Apple 📖

av John Sculley & John A. Byrne

Den här boken är ren underhållning om du gillar datorhistoria. I ”Odyssey…” får du följa en av tidernas vackraste ”bromanser ” när Apples grundare Steve Jobs under tidigt 80-tal möter Pepsis dåvarande marknadschef John Sculley och rekryterar honom som ny VD för Apple. Historien berättas här från Sculleys perspektiv i en härligt bitterljuv ton. Det hela slutar ju trots allt i djup tragik när Jobs ställer Apples styrelse mot väggen med orden ”det är antingen mig eller honom”. 

Tips: För att addera ytterligare en dramatisk dimension till historien kan du parallellt läsa ”Steve Jobs” av Walter Isaacson och se hur historierna skiljer sig åt.

Läs mer här

Tools & Craft Podcast 🎧

av David Rock

Ännu mer datorhistoria. I Tools & Craft Podcast får du höra historien bakom det grafiska gränssnittet, UX-design innan det hette UX-design och aspekter av datorns historia du inte kände till. Allting kommer dessutom från personer som ”var där när det hände”, t.ex. giganter som Alan Kay, Andy Herzfeld och Stu Card. 

Lyssna här

Hey Designer 📨

Det här nyhetsbrevet är ett enkelt koncept som alltid levererar för dig som är intresserad av gränssnittsdesign. Fem relevanta artiklar i din mejlbox dagligen med ämnen som berör designsystem, frontend och tankar kring användbarhet. 

Prenumerera här

Digital hållbarhet i tidningsformat 📖 💻📱

Nummer 3 av nättidningen Branch, om digital hållbarhet, finns att läsa nu. Branch skrivs av och för människor som drömmer om ett hållbart och rättvist internet för alla. I det här numret finns artiklar om ett fossilfritt Internet till 2030, Green Tech-lösningar, och the Tech Worker Handbook.

Läs den här

☝️Mer finns att läsa i våra egna artiklar på temat. Digital hållbarhet är en fråga som ligger oss nära och som vi jobbar intensivt med. Läs om design för hållbara webbplatser här, om vårt samarbete med EcoPing som mäter din digitala tjänsts klimatpåverkan och hjälper dig att åtgärda den, och inte minst - anmäl intresse för vår utbildning i digital hållbarhet där du får ta fram en konkret handlingsplan för digitalt hållbarhetsarbete i din organisation. 

Titlar med klimattema

Titlar med klimattema

Tema: klimatet

Exponentiell klimatomställning – Hur vi kan stoppa klimatförändringarna tillräckligt snabbt & hur du bygger pionjärt hållbara företag 📖

av Rebecka Carlsson

Om du ska läsa en bok om klimatomställning så är det denna, och det bör du. Rebecca kommer med konkreta exempel på hur vi kan vända utsläppskurvorna och bli framgångsrika i omställningen om vi fokuserar på rätt saker - exponentiella tekniker, beteendeförändringar och systemförändringar. Boken fungerar som en guide för företagsledare, entreprenörer, investerare, medarbetare, konsulter och andra som vill utveckla framtidens hållbara företag och klimatlösningar som får stor effekt. En bok som ger hopp och handlingskraft!

Läs mer här

Ending The Climate Crisis In One Generation 🎧

Podcast med Rich Roll

Rich bytte ett extremt ohälsosamt liv med diverse beroenden mot ett liv som ultraidrottare och förespråkare för hälso- och växtbaserad kost. I sin podcast Rich Roll fördjupar han sig i allt som rör välbefinnande med några av de smartaste och mest framåtsträvande personerna inom hälsa, konst, underhållning, entreprenörskap och andlighet. I detta avsnitt pratar han med Paul Hawken, en av miljörörelsens ledande röster, författare till åtta böcker, inklusive  ”Project Drawdown”. Nu är han aktuell med boken “Regeneration: Ending The Climate Crisis in One Generation”, som syftar till att vägleda, inspirera och stimulera den spirande klimatrörelsen. Samtalet mellan dessa två ger hopp och konkreta exempel på hur vi kan tackla klimatkrisen.

Lyssna här

The Ministry of the Future 📖

av Kim Stanley Robinsson

En science fiction-roman om hur vi löser klimatkrisen. Otroligt intressant eftersom den drar ihop många av de tekniker som idag är på skisstadiet och placerar in dem i en framtid där klimatkrisen har accelererat.

Läs mer här 

How to avoid a climate disaster 📖

av Bill Gates

En ingenjörsmässig genomgång av vad som krävs för att vi ska lösa klimatkrisen. I boken beskriver Bill Gates en omfattande plan för hur världen kan uppnå nollutsläpp av växthusgaser i tid. Han ger oss en tydlig bild av utmaningarna. Med sin förståelse för innovation och vad som krävs för att sätta nya idéer i verket redogör han för områden där teknik redan hjälper till att minska utsläppen. Han beskriver hur den tekniken kan bli mer effektiv, men också var banbrytande teknik behövs och vilka som står bakom de här betydelsefulla innovationerna.

Läs mer här

Ålevangeliet: Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk 📖

av Patrik Svensson

En sådan fin bok om mysteriet kring ett djur som är hotat och dör från oss. Men också en berättelse att vara människa.

Text från boken: "Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.

Men ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Läs mer här
Finns som ljudbok här

Utmana dina egna sanningar

Vad jag pratar om när jag pratar om rasism 📖

av Seher Yilmaz


Som en handbok och fördjupning på samma gång! Boken besvarar hur rasism sitter ihop med andra frågor som genus och klass. Och ger privata skildringar från Yilmaz egna upplevelser.

Läs mer här

Deedster 📱

I appen Deedster får användaren hjälp att agera 
och konsumera på ett sätt som minskar klimatpåverkan och skapar hållbarhetsnytta. När man vet hur stort det egna avtrycket på klimatet är blir det lättare att se vad som kan göras för att minska det. Genom att svara på quiz lär sig användaren mer om klimatpåverkan och vad individen själv kan bidra med, och ganska enkelt förbättra. På Antrop har vi precis genomfört en företagsutmaning med Deedster.

Ladda ner här

 

Gapminder Worldview Upgrader 📱

Med appen Gapminder Worldview Upgrader får användaren svara på frågor med fokus på  Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. De handlar om allt ifrån hur många länder som har haft en kvinnlig stats- eller regeringschef till hur stor andel av all plast som produceras i världen som hamnar i haven. Och genom att förbättra sin världsbild blir det också lättare att fatta välgrundande beslut framåt. På Antrop är vi med och designar appen.

Testa dina kunskaper här

Antrops tipsare

Denna gedigna lista skulle inte finnas om inte våra tipsare hade varit så frikostiga med vad de själva inspireras av.

Denna gång tipsade: Jenny Pettersson Lindberg, tjänstedesigner, Sarah Isaksson, hållbarhetsstrateg, Leo Drougge, UX-designer, Therese Glimskär, UX-designer, Maria Klint, cirkulär tjänstedesigner, Maria Idebro, konsultchef och Erik Hammarström, en av Antrops grundare och senior tjänstedesigner.


Sajna upp?

Du! Vill du ha artiklar om design, hållbarhet och kundfokus direkt in i mejlboxen? Anmäl dig nu så missar du inget.