Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Tänk på det här när du söker jobb som UX-konsult

Zandra Rauchwerger, Antrops byrå- och HR-chef, har rekryterat UX-konsulter i över 10 år. Utifrån sin erfarenhet som rekryterande chef har hon listat en del saker som är bra att tänka på inför din nästa intervju.

Publicerad: 7 juni 2021
Lästid: 3 min

Emil på Antrop

Att söka jobb är klurigt. Det tycker nog de flesta av oss. Att sälja in sina styrkor och samtidigt få kläm på företaget när man oftast är lite nervös. Det gäller att komma ihåg att det både är den arbetsplats du visat intresse för – och DU – som aktivt ska säga I do till varandra. Här kommer några tips till dig som söker jobb som UX:are (eller i princip vilken roll som helst) på konsultbyrå.

Framhäv det du kan, och det du kan förbättra

Det är viktigt att få fram det du är duktig på, både i din intresseanmälan och under intervjun. Men det är också bra att föra fram det du kan bli bättre på. Kanske till och med det du hatar att göra. Är din nästa arbetsplats ett ställe där du kan få möjlighet att utveckla dina styrkor och få hjälp med dina svagheter? Intervjun bör vara ett uppriktigt samtal från båda parter.’

Zandra Rauchwerger är byråchef på Antrop, och har rekryterat konsulter i drygt 10 år.

Visa ditt driv, var förberedd och tala om vem du är och vad du letar efter. Det är några av hennes tips.


CV och portfolio

CV och portfolio är superviktigt för dig som är designer! Se till att du lyfter det ansvar du haft på tidigare arbetsplatser eller i olika uppdrag, och vilket resultat du har nått. Vad har du lärt dig? Vad har du bidragit till? Undvik intern-lingo som inte gäller utanför just det ställe du jobbat på innan. Försök att konkretisera på ett enkelt sätt vad det är du jobbat med. ”Research curator & client planner” ger mig ingen bild alls om vad du gjort i vardagen.

Förklara din arbetsprocess i din portfolio. Varför har saker gjorts i en viss ordning, vad har du initierat, vilket var effektmålet och hur blev resultatet? Vad är du riktigt nöjd med, och vad hade du gjort annorlunda om du haft andra förutsättningar? I portfolion vill jag kunna utläsa både hur design har landat och ser ut, och hur du tagit dig an uppgiften och varför.

Är du ny i din yrkesroll så är det toppen om du gör “låtsasuppdrag” för att fylla en portfolio. Redesigna tjänster som du själv använder, berätta om hur du tänkt och visa bilder på din lösning. Gör användarresearch på dina kompisar och inkludera det. Då får mottagaren av portfolion en bra uppfattning om dina skills och din potential. 

Kom förberedd – läs på innan

Läs på om stället där du söker jobb. Sådan info som är lätt att hitta genom att läsa på företagets webbsida behöver du inte fråga om under intervjun. Det ger ett betydligt proffsigare intryck om du intresserar dig för sådant du inte kunnat hitta info om själv. Vilka förväntningar har företaget på dig? Vilka långsiktiga mål har företaget? Hur blir man omhändertagen som ny på jobbet?

Läs på lite om personerna du ska träffa. Som UX-are är ju ditt driv kring att göra research viktig, och det drivet – eller brist på det – märks ÄVEN i intervjuprocessen. Bra research är smickrande. 

Vad är viktigt för dig?

Förbered dig genom att tänka igenom vad som är viktigt på riktigt för dig. Ställ frågor kring det i intervjun. Det uppskattas av den du träffar och tyder på bra självinsikt och långsiktighet. Är kundportföljen viktig för dig? Eller kultur, kompetensutveckling, framtidsvision eller hur många uppdrag du förväntas kunna jobba i parallellt? Kanske vill du ha möjlighet att jobba nära andra kompetenser som är viktiga för dig? Ta reda på hur det ligger till. 

Fråga vem som blir din chef och hur hen är. Kanske be att få träffa hen i nästa steg om blivande chefen inte är med på intervjun? Det är viktigt att du känner förtroende för den som du framåt kommer ha utvecklingssamtal med och som ska skapa bra förutsättningar för dig. Kanske du ska ta referenser på din chef?

“Läs på lite om personerna du ska träffa. Som UX-are är ju ditt driv kring att göra research viktig, och det drivet – eller brist på det – märks ÄVEN i intervjuprocessen. Bra research är smickrande.”

Zandra Rauchwerger, Antrop


Visa att du är driven

Som konsult är det såklart viktigt att du är skicklig på ditt hantverk. Men även att du har ett driv, tar reda på det du behöver för att ta dialoger vidare och bidrar med energi i olika sammanhang. Det är på precis samma sätt i en intervju för den här typen av jobb. Förberedelserna inför intervjun, närvaron under mötet, och sättet du agerar på efter intervjun säger en del om din konsultmässighet. Om du slarvar kommer dessvärre den du träffar utgå från att det kan bli på samma sätt i möten med uppdragsgivare.

Vill du jobba med oss?

Hoppas att du har nytta av tipsen och lycka till med jobbsökandet! Är du nyfiken på att jobba på Antrop?

Här hittar du alla våra lediga tjänster.

Bra på engagemang och arbetsglädje

Två år i rad har Antrop blivit certifierade som ett Great Place to Work (2019 och 2020), och som en av Sveriges bästa arbetsplatser.

“Varm kultur, utvecklande arbetsplats och högt engagemang – Antrop har utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser i Great Place to Work”.

Mer om Great Place to work

Pallplats i Årets Byrå – 6 år i rad

Högst betyg i engagemang, högst betyg i proaktivitet och i digital kompetens. Våra fantastiska kunder ger oss så fina omdömen i Årets Byrå 2021, när Antrop för sjätte året i rad kliver upp på prispallen i landets största branschtävling! Vi ligger på topp 3 av Sveriges bästa stora digitalbyråer, efter ett år med pandemi, och vi är otroligt stolta.

Mer om resultatet i Årets byrå