Den pågående pandemin ger oss unika möjligheter att starta på nytt - som samhälle, företag och individer. När ekonomin nu behöver en skjuts är det inte den över hundra år gamla modellen vi ska göra hjärt- och lungräddning på. Det är grön och rättvis omställning som är den enda vägen framåt.
Linda Glad, hållbarhetsdesigner på Antrop
Hållbarhetsarbetet – mer aktuellt än någonsin
Att ett gediget hållbarhetsarbete ger större anpassningsförmåga och ökad stabilitet vet de flesta stora företag idag. Och på ett individuellt plan, utan att förringa de stora förluster och sorger som många fått genomlida under pandemin, har vi äntligen fått uppleva att förändring är möjlig.
– Jag som bor i en storstad har fått uppleva hur fritt vi kan cykla och promenera när det inte är bilar och bussar överallt. Många av oss har gjort enorma tidsbesparingar genom att hålla möten digitalt istället för att resa och flygvärdinnor blir omskolade till vårdpersonal. Människor är nu mer benägna att testa något nytt.
Från retail till ett fokus på hållbarhet
Linda Glads egen väg till rollen som hållbarhetsdesigner gick via retail. Hon har i grunden en utbildning inom företagsekonomi och marknadsföring och började sitt yrkesliv som koordinator inom konsert- och turnéproduktion. Därefter gick hon vidare till retail.
– Jag var medgrundare och drivande av ett normkritiskt barnklädesföretag - ett bolag som vi drev i tolv år och ett varumärke som vi fick utmärkelse för. Det var också då jag på allvar fick upp ögonen för hållbarhetsfrågor. Textilindustrin är som bekant oerhört smutsig och vi arbetade aktivt för att driva förändring utifrån den plattform vi hade.
Med med ett ökat intresse för konsumtionsfrågor, cirkulär omställning och design thinking bestämde hon sig för att vidareutbilda sig till hållbarhetsspecialist.
– Jag fick praktik på Antrop, och på den vägen är det. Hurra för slingriga vägar!