Att ha trygga medarbetare i oroliga tider – så gör vi

Kontoret gapar tomt. Det mesta av vårt arbete just nu sker från soffor, köksbord och hemmakontor. Zandra Rauchwerger, byråchef, delar med sig av Antrops tänk för att behålla motivationen hos medarbetarna i de oroliga tider vi befinner oss i.

Det främsta fokuset under rådande tider är givetvis människors hälsa. Riskgrupper måste skyddas. Vi behöver alla hjälpas åt med det. Samtidigt är det viktigt att vi som inte tillhör riskgrupper fortsätter att jobba på så gott vi bara kan för att företagen ska funka och bidra med sina styrkor framåt.

Så här gör vi för att behålla motivationen.

Snabb omställning till digital miljö

Vi gör alla vårt bästa för att hand om varandra. För oss på Antrop innebär det att säkerställa en bra arbetsmiljö för alla som arbetar hemifrån så att vi kan fortsätta jobba fokuserat i våra kunduppdrag. 

Vi har snabbt kunna lägga om möten, intervjuer, workshops och utbildningar till en digital miljö. Det är vi vana vid, men att göra det så här många timmar om dagen är nytt. Det är både utmanande och lärorikt.

Zandra Rauchwerger

är byråchef på Antrop, och arbetar just nu främst hemifrån. Hon möter sina medarbetare varje dag i e-fikor, hangout-möten och Slack-trådar.

Det är ett extremt läge vi befiner oss i. Hur kan man arbeta för att behålla motivationen hos dina medarbetare? Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg tre saker. 

Utgå från att folk är oroliga.
Att medarbetare är oroliga för själva smittan i sig, för sina släktingar, sin ekonomi och sina arbeten. Därför är det viktigt att informera ofta och transparent om det man vet. Alla behöver veta vilket förhållningssätt vi som arbetsplats har kring covid-19, hur vår ekonomi ser ut, hur vi tagit fram krisplaner för olika tänkbara scenarier framåt. Att veta hur läget är i en tid när man kanske är orolig för huruvida man ens kommer ha sitt jobb kvar är viktigast av allt. Trygghet!

Upprätthåll en social kultur.
Social isolering i kombination med oro kan orsaka både depression och passivitet, och nu behöver vara mer kreativa och produktiva än någonsin för att hålla oss på fötterna. För att mötas har vi dagliga e-fikor utöver vanliga arbetsmöten. Då är det skönt att prata om annat än jobb eller världsläget.

Att äta lunch ihop framför skärmen funkar också fint. Att ha månadsmöten, yogapass och kompetensutveckling ihop likaså. Att ingå i ett socialt sammanhang är a och o för att inte tappa motivation för de allra flesta människor.

Dela med dig.
Alla Antropare delar tips med varandra på Slack kring saker som: vilka rutiner funkar när man jobbar hemifrån, hur lajvar man grundskolelärare med barn hemma från skolan och hur styr man upp digitala möten och workshops som är engagerande. Ovärderlig shared intelligens.

Anpassa dig till det digitala mötet

De är en oerhört stor del av arbetet som sker digitalt idag. En sak som blir superaktuell är netiketten. Det är mycket lättare att missförstå varandra över videochatt eller textad dialog än i fysiska möten. Visa  extra tydligt att du är närvarande och positivt inställd. I fysiska möten kan man kosta på sig att vara kort eller att smygmultitaska ibland. I digitala möten upplevs det väldigt oskönt. Le, förklara, använd emojis och prata inte bara om arbete. Kolla av hur folk mår innan man kickar igång med jobbet.

Certifierat bra på engagemang och arbetsglädje 

Två år i rad har Antrop blivit certifierade som ett Great Place to Work (2019 och 2020), och förra året även listade som en av Sveriges bästa arbetsplatser. Listan för 2020 presenteras den 21 april.

“Varm kultur, utvecklande arbetsplats och högt engagemang – Antrop har utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser i Great Place to Work”.

Mer om Great Place to work

Årets Byrå 2020
Högst betyg i kreativitet. Högst betyg i engagemang. Antrops fantastiska kunder ger de finaste omdömen man kan tänka sig i Årets Byrå 2020, när båryn tar hem förstaplatsen i Sveriges största branschtävling – igen!

Mer om resultatet i Årets byrå