5 incheckningar som gör dig mer innovativ

Har du varit med på en workshop där samma gamla idéer dök upp? Eller suttit i ett möte där några hellre är tysta än riskerar att säga fel sak? Antrops Jenny Pettersson Lindberg ger dig verktygen för att komma vidare om du vill öka innovationshöjden i din organisation.

Börja med en incheckning! Det tar bara några minuter, är gratis och du kan börja redan idag.

En incheckning är ett sätt att börja ett möte eller en workshop där alla får möjlighet att säga något kring vad de tänker och känner. En i taget utan, att bli avbruten eller ifrågasatt. Ett tillfälle att lära känna varandra och pejla varandras nuläge. Det kanske låter enkelt, men för att kunna lösa riktigt svåra utmaningar tillsammans behöver vi skapa en större tillit och öka relationsdjupet med varandra.

Jenny Pettersson Lindberg

är en av Sveriges mest erfarna tjänstedesigners med gedigen erfarenhet av tjänstedesign, processledning och facilitering. Hon har varit global digital chef i Skanska-koncernen, och bland mycket annat jobbat med innovation i Uppsala kommun där hon skapat framtidens äldreboende, och innoverat reparationstjänster i samarbete med Vinnova. Dessutom avgudar hon allt som innehåller salted caramel.

Jenny Pettersson Lindberg, incheckningsivrare

Jenny Pettersson Lindberg, incheckningsivrare

Mina 5 favoritincheckningar

1. Cirkeln

Cirkeln går att variera i det oändliga. Låt alla stå i ring och svara genom att ta ett steg.

Cirkeln går att variera i det oändliga. Låt alla stå i ring och svara genom att ta ett steg.

 

Så funkar den: Alla i gruppen ställer sig i en cirkel. Jag säger ett påstående, t.ex. en egenskap eller en värdering. De som håller med kliver ett steg in i ringen. Alla får berätta om varför de står som de gör. Det brukar vara enklast att börja med enkla påståenden som “Jag är morgonpigg” men när gruppen känner varandra bättre kan man gå vidare till djupare ämnen som “Jag tycker att det är viktigt att alla är överens”. Går att variera i det oändliga!

Digital variant: Använd en digital whiteboard som Miro eller Mural för att skapa en cirkel som man kan placera sig i eller utanför. Eller se till att alla har kameran påslagen och så får man räcka upp handen om man håller med om påståendena.

Varför är den bra? Att ställa sig så att vi ser varandra i ögonen leder automatiskt till en känsla av samhörighet och närvaro. Att se andra och själv bli sedd väcker känslor och gör det lättare för oss att relatera till varandra. När vi dessutom lägger till frågor som gör att vi får reflektera och sänka vår fasad ökar tryggheten i gruppen.

2. Berg- och dalbanan

Rita upp en berg- och dalbana med loopar och backar.

Rita upp en berg- och dalbana med loopar och backar.

 

Så funkar den: Rita upp en fantastisk berg- och dalbana på ett stort papper. Se till att banan har både uppförs- och nedförsbackar, loopar etc. Låt sedan alla i gruppen placera ut sig på banan utifrån hur de känner sig just nu, eller hur de känner sig i relation till något, t.ex. ett gemensamt projekt. Gå sedan varvet runt och låt alla berätta om varför det känns så.

Digital variant: Rita upp berg- och dalbanan i förväg och dela din skärm så alla kan se den. Låt sedan deltagarna berätta var de placerar sig och varför. Har du lagt in bilden i en presentation kan du även rita in var de befinner sig.

Varför är den bra? Vi är ofta bra på att censurera oss själva och inte uttrycka våra känslor, särskilt de negativa. Vi oroar oss - medvetet eller omedvetet - för att vi inte ska få vara med i gruppen. Det handlar om urgamla psykologiska behov från tiden när att bli utstött ur gruppen ledde till en säker död på savannen. Därför behöver vi skapa format som hjälper oss att våga öppna upp. 

3. Två sanna och en falsk

Talar han sanning eller inte? Den som checkar in får veta.

Talar han sanning eller inte? Den som checkar in får veta.

 

Så funkar den: Alla i gruppen får skriva ner tre saker om sig själva. Två ska vara sanna och en påhittad. Sen berättar man för de övriga i gruppen om sig själv och alla får nu försöka gissa vilken som var falsk. Bäst blir om man gissar samtidigt för att inte påverka varandra. 

Digital variant: Låt alla ha kameran på så kan man rösta på vilken som är falsk. Antingen genom att hålla upp ett, två eller tre fingrar, eller skapa hemmagjorda “röstkort” = lappar med siffrorna 1-3.

Varför är den bra? En riktig humörhöjare! När vi slappnar av och visar lite mer av oss själva ger vi oss själva möjlighet att vara mer kreativa och vågar mer. 

4. Planera en fest

 

Så funkar den: Uppgiften är att planera världens bästa fest! Para ihop alla i gruppen två och två. 

Steg 1) Säg nej till alla varandras förslag. Vad personen än säger så dissa det hårt. Det kan låta så här:

Person 1: Tänk om vi skulle ha festen på en strand med palmer i solnedgången.
Person 2: Men usch, så sjukt jobbigt att få sand i skorna. Men tänk om vi kunde ha en hoppborg som alla kunde studsa runt i!
Person 1: Nej fy, jag hatar hoppborgar. 

Steg 2) Säg nja, men hitta en kompromiss.
Steg 3) Säg ja till varandras idéer! Bejaka så mycket det bara går! Ös på!

Digital variant: Använd gärna grupprumsfunktion i Zoom eller liknande för att kunna köra två och två på ett smidigt sätt.

Varför är den bra? Stämningen efter sista steget brukar vara på topp med massor av energi! På Antrop lånar vi gärna tekniker från olika håll, den här kommer från improvisationsteatern, där allt handlar om att bygga på varandra och aldrig blockera. I övningen blir det väldigt tydligt vad som händer när vi säger nej eller ja till varandra. Att först när vi bejakar varandras idéer fullt ut kan vi vara kreativa och komma på genuint innovativa lösningar. I de flesta av oss bor dessutom en inre kritiker som vi behöver tysta genom att öva på att släppa fram det som spontant kommer upp utan att värdera det. Genom att få prova på den härliga känslan vågar vi säga ja oftare - till oss själva och varandra.

5. Det här har jag med mig in 

Glad, stressad, osäker? Vad har du med dig in?

Glad, stressad, osäker? Vad har du med dig in?

 

Så funkar den: När jag har ont om tid gör ändå alltid den här incheckningen. Att alla i gruppen, en i taget, får berätta om sitt nuläge - vad man har med sig in. Det kan vara om jag t.ex. känner mig extra energifylld, men också ge mig ett utrymme att lyfta jobbigare känslor, som att jag känner mig stressad, orolig, eller osäker. Alla får också berätta vad det är som gör att man känner just så. Och som vi alla vet är det ju inte bara jobbet som påverkar hur vi mår, utan man kan behöva berätta att man haft en konflikt med jobbig lämning på morgonen, en konflikt, eller något annat privat som påverkar ens mående. 

Digital variant: Bara att tuta och köra - funkar i alla kanaler!

Varför är den bra? Jag (och kanske har det hänt även dig) tänker ofta att andras mående har med mig att göra, så den här incheckningen hjälper oss att slippa fantasier att jag gjort något fel som orsakat friktion mellan oss. Och att kunna släppa något jobbigt som jag burit på - det jag får lufta öppet kan jag lättare släppa taget om.

 

För dig som redan testat

Grattis, bra jobbat! Bygg då på med att använda: 

  • utcheckningar
  • polariseringar
  • projektuppstarter med fokus på att lära känna varandra på djupet
  • att fira och lära av misslyckanden 

Eller något helt annat som hjälper er att skapa tillit och relationsdjup. Exemplen ovan är några av dem jag gillar lite extra. För ett klimat för att tänka nytt händer inte av sig själv - det skapar vi tillsammans.

 

Vill du ha fler tips som de här?

Designkärlek i din mejlbox

Design, hållbarhet och kundfokus per mejl. Anmäl dig till Antrops nyhetsbrev nu så missar du inget.

Skriv upp dig - få vårt nyhetsbrev