Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Femtech på frammarsch

Femtech har potentialen att förändra hur kvinnor får tillgång till vård och hälsoinformation, samtidigt som det bryter ner tabun kring kvinnors kroppar. Marknaden växer rekordsnabbt och lockar investeringar som bidrar till ekonomisk tillväxt och fler kvinnliga företagsledare. Vi ser en ljus framtid för kvinnovården – där användarvänlig design och digitala lösningar spelar en central roll.

Lästid: 2 min

 

 

Begreppet femtech

Femtech är ett begrepp som omfattar all teknologi och digitala lösningar som är designade för att möta kvinnors hälsobehov. Det inkluderar allt från appar för spårning av fertilitet och menstruationscykel, till lösningar för klimakterievård och mental hälsa. Genom att fokusera på specifika behov hos kvinnor, som historiskt sett ofta har förbisetts inom den medicinska forskningen och teknologisektorn, fyller femtech en viktig lucka i dagens vård- och hälsosystem.

Femtech är livsviktigt

Femtech spelar en stor roll i att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande. Innovativa digitala lösningar ger kvinnor större kontroll över sin egen hälsa och förståelse för sina kroppar. Det kan i sin tur underlätta beslutsfattande och självstyrning i viktiga livsfaser, från familjeplanering till klimakteriet.

I vår tid av digitalisering erbjuder femtech också mer tillgänglig vård via appar och onlinetjänster, vilket gör det möjligt för kvinnor att få rätt information och vård när och var de behöver det. 

De flesta femtechbolag startas och drivs av kvinnor – på så sätt bidrar femtech till att få in fler kvinnor i styrelserummen och på vd-poster. Femtech minskar även den kunskapsklyfta som tidigare funnits inom medicinsk forskning, där män ofta varit normen i studiegrupper. 

Design hjärta femtech 

UX-design – att designa utifrån användaren är viktigt inom femtech. Då manskroppen och mäns behov har fått vara default så länge är det avgörande att göra riktig research för att utforska kvinnors specifika behov och ta fram lösningar utifrån dem.

Tre femtechbolag vi gillar lite extra

EsterCare

EsterCare grundades ur en frustration över kvinnors livskvalitet och med ett brinnande engagemang för att förbättra kvinnors hälsa och skapa förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Här erbjuds digital och fysisk vård på kvinnors villkor, utan väntan. Läs mer om hur vi har hjälpt EsterCare med en ny webb.

DAYA 

DAYA är en global femtech-innovationshub som erbjuder allt från innovationslabb till tech accelerators för att stötta femtech-startups. Bolaget driver på innovation för att skapa bättre förutsättningar för att förbättra kvinnors hälsa.

Numa

Efter en förlossning är det ofta svårt för kvinnor att hitta rätt stöd. Utifrån det behovet utvecklades Numa. Appen bygger på kunskap från barnmorskor, förlossningsläkare och specialister på bäckenbotten. I appen kan användarna ta del av fakta och få svar på alla möjliga frågor som uppstår efter en förlossning.

 

Hör gärna av dig om du vill veta hur vi kan hjälpa dig!

Sara Nero

073-066 20 36

separator separator