Läs, lyssna, scrolla och lär dig nya saker i jul
Oavsett om du gärna passar på att läsa branschrelaterat eller hellre lyssnar på något som ger dig nya perspektiv har vi tipsen för dig med intresse för design, hållbarhet och ledarskap.

För designern
Beyond Users 🎧
I podcasten Beyond Users utforskas designområdet från ett affärsutvecklingsperspektiv. Här finns avsnitt med titlar som: Seven things every designer should know about business, How to design for valuable customers? och Can you become business-savvy without compromising design values?
Läs mer och lyssna här
Radical Candor 📖 💻
Av: Kim Scott
Du vet redan att feedback är ett av de bästa verktygen för din och andras utveckling, men kanske blir det av för sällan. Eller så behöver du kött på benen för att övertyga andra om att ni borde ha en feedbackkultur i din organisation. Få tips och inspiration i ex-Google-chefen Kim Scotts “Radical Candor". How to get what you want by saying what you mean.” Du lär dig att nå fram genom att vara rak och uppriktig, och samtidigt vara mänsklig och vilja väl. För dig med ont om tid - se Kim Scotts föreläsning på Radical Candors hemsida.
Läs mer här
The Design Of Business | The Business of Design 🎧
En podcast med intervjuer med fascinerande personer från en bredd av områden, från musik och retail till journalistik och teknik. De utforskar sina kreativa metoder, uppfinner nya sätt att arbeta och hjälper till att forma en mer inkluderande värld. Det är intressant att höra hur man gått från olika lösningar och arbetat vidare i små iterationer för att komma framåt och att en tillsynes rak väg sällan är rak.
Lyssna här
Less and more - The design ethos of Dieter Rams 📖
Den kompletta samlingen av Dieter Rams verk och hur han formulerat sitt designetos. Här kan man läsa om hur han resonerar kring designmetoden och vad som är bra respektive mindre bra. Alla interaktioner med fysiska så väl som digitala produkter är en upplevelse som går att forma.
Läs mer
Pseudo Design Titles 🎲
Det är ju också viktigt att ha roligt, och framförallt att kunna skratta åt sig själv ibland. Det här är en titel-generator som slumpar fram pseudo-designtitlar, och det är rätt spot on!
Slumpa fram din titel
The Creative Types test 💻
Adobe har tagit fram ett test som visar vilken kreatörstyp du är. De menar att testet baseras på forskning och utifrån dina svar på 15 frågor om hur du tänker, agerar, ser världen blir du en av 8 kreativa typer. Testet är härligt formgivet och lätt värt att lägga några minuter på.
Testa dig
Change by Design 📖
Av: Tim Brown
Den har några år på nacken, men håller än. I Change by Design visar Tim Brown, VD för innovations- och designföretaget IDEO, hur teknikerna och strategierna för design hör hemma på alla nivåer i en verksamhet. Change by Design är inte en bok av designers för designers; detta är en bok för kreativa ledare som försöker införa designtänkande på alla nivåer i en organisation, produkt eller tjänst för att driva nya alternativ för företag och samhälle.
Läs mer

Bok, podd och digital tidning om ett bättre klimat
För den hållbarhetsintresserade
Branch - A Sustainable Internet for All 📖 💻📱
Branch är en online-tidning skriven av och för människor som drömmer om ett hållbart och rättvist internet för alla. Den är för dem som tror att internet måste tjäna vår kollektiva befrielse och ekologiska hållbarhet och att internet ska demontera de maktstrukturer som fördröjer klimatåtgärder. Att internet självt blir en hållbar och positiv kraft för klimaträttvisa.
Läs onlinetidningen här
Den uppfinningsrika planeten
Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar 📖
av Fredrik Moberg
(Boken kommer inte ut förrän i april 2021, men den låter så spännande att vi tipsar ändå). Hur kan vi hitta lösningarna på klimatkrisen och andra stora utmaningar vi står inför? Ett sätt är att lära av naturen. Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Det handlar om att upptäcka och förstå hur djur, växter, svampar och mikroorganismer löser problem.
Här berättar Fredrik Moberg om vad som är på gång inom fältet. Det handlar om att utvinna vatten direkt ur luftens fuktighet, på samma sätt som ökenlevande skalbaggar gör, eller att utveckla färgämnen som likt fjärilars vingar bryter ljuset i stället för att vara baserade på giftiga pigment. Det finns experiment med ”flytande hajskinn” som ska kunna minska båtars och flygplans bränsleförbrukning samt göra vindkraftverk mer effektiva.
Läs mer här
Outrage and Optimism 🎧
I den här podcasten pratar man med spännande människor om klimatfrågan. Som titeln antyder varvas att vara förbannande på att vi befinner oss i en klimatkris, med att vara optimistiska kring att det går att lösa. T ex går det att vara optimistisk utifrån Kinas nya stora åtaganden att vara klimatneutrala innan 2060 och samtidigt vara jävligt förbannad på att de fortsätter bygga ut kolkraft både på hemmaplan och i andra länder (avsnitt 71). Det går att vara optimistisk utifrån att ett stort smutsigt bolag som BP också har som mål att bli klimatneutrala men samtidigt vara förbannad över allt de släppt och släpper ut och all lobbying de finansierat (avsnitt 70). I podden möter vi ledare för spännande företag som Uber (avsnitt 69) och pratar om Bidens möjlighet att sälja in stora klimatreformer som ett sätt för USA att ta sig ur ekonomiska krisen som följer av Covid (avsnitt 77).
Lyssna här
Vinter- och sommarprat med Johan Rockström och Greta Thunberg 🎧
Då och då är det värt att gå tillbaka och lyssna på Johan Rockströms och Greta Thunbergs Vinter- och Sommarprat.
Lyssna på Greta Thunberg här
Lyssna på Johan Rockström här

Klimat, reflektion och skrikterapi
Och de här tipsen är till alla
Klimatet just nu 💻📱
DN har nyligen lanserat den pedagogiska sajten om hur klimatet mår just nu. Där går det att följa utvecklingen dag för dag.
Till sajten
Factfulness - For a fact-based worldview ▶️
Se när Anna Rosling Rönnlund, grundare av stiftelsen Gapminder tillsammans med Ola och Hans Rosling, berättar om tankarna bakom arbetet med att få människor att bli medvetna om sina missuppfattningar om hur det står till med vår värld. Och vad det kan göra med vår världsbild när vi får koll på hur fel vi har, och hur det faktiskt ser ut. Samma drivkraft ligger bakom den nya appen Worldview Upgrader, som vi på Antrop har varit med och utvecklat.
Till filmen
Testa din kunskap i webbappen
Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk 📖
av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri, Caroline Bankler
Den här boken får oss att reflektera över hur vi lever våra liv, vad som är viktigt på riktigt och hur världen formas utifrån din inställning till den och hur du beter dig. Allmängiltiga tips och visdomsord som hjälper dig i allt från nästa workshop eller arbetsrelation till hur du vill staka ut ditt liv. Tips: funkar bra att lyssna på!
A world without our devices 🎧
Podcasten Should this exist? behandlar hur teknologi påverkar mänskligheten. Hit bjuds innovatörer av radikala nya lösningar in, som sätter affärsplanen åt sidan för att tänka igenom den mänskliga aspekten: Vad är min innovations största möjlighet? Och vad kan gå fel?
Intressant avsnitt att börja med: A world without our devices Kan du gå en hel timme utan din telefon? Den genomsnittliga amerikanen tillbringar en tredjedel av sina vakna timmar på en smartphone. Vad händer när vi väljer att leva utan dem - eller när vi tvingas göra det? I det här poddavsnittet får vi bland annat möta Douglas Rushkoff, professor i mediestudier - och vi reser till den WiFi-fria staden Green Bank, West Virginia, för att ta reda på exakt vad som händer när vi drar ur kontakten.
Lyssna här
Looks like you need Iceland 💻📱
Att skrika som terapiform har sina rötter i 70-talet och användes för att frigöra känslor som vi håller inom oss. Att få skrika på öppna och öde platser hjälper hjärnan att bli av med stress. Nu har du chansen att skrika ut din frustration (det finns nog en del uppsamlat från 2020) på Island. Här kan du också ta del av skrik från hela världen. Testa!
Till sajten
Följtips på Instagram
@Goodnews_movement - för att du behöver positiva nyheter i ditt flöde
Vill du ha fler tips?
Antrops tipsare
Denna gedigna lista skulle inte finnas om inte våra tipsare hade varit så frikostiga med vad de själva inspireras av.
Denna gång tipsade: Sarah Isaksson, hållbarhetsstrateg, Jenny Pettersson Lindberg, tjänstedesigner, Viktor Gattzén, UX-designer, Maria Klint, tjänste- och hållbarhetsdesginer, Erik Hammarström, tjänstedesigner, Åsa Hammarström, visuell designer, Erik Markensten, UX-designer och Jonas Hallehn, UX-designer.
Sajna upp?
Du! Vill du ha artiklar om design, hållbarhet och kundfokus direkt in i mejlboxen? Anmäl dig nu så missar du inget.