Prisas för sitt arbete att hjälpa unga tjejer ur prostitution

Uppropet #intedinhora var en del av MeToo-rörelsens under hösten 2017 och blev startskottet för en opinionsbildande stödverksamhet för prostituerade kvinnor. Nu prisas grundaren Gabriella Kärnekull Wolfe och tilldelas utmärkelsen Årets Changemaker 2018.

Raoul Wallenberg Academys nyinstiftade pris Årets Changemaker går i år till Gabriella Kärnekull Wolfe för sitt stora engagemang och förmåga att få med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

– Jag brinner för jämställdhet och mitt fokus ligger på barns och kvinnors rätt att slippa våld och övergrepp. Jag har egna erfarenheter av övergrepp och jag ser hur barn och kvinnor i samhället fortsätter utsättas. Det gör mig arg. Men jag äts inte upp av min ilska, jag ser den snarare som min drivkraft. Det är ilskan över hur samhället ser ut som driver min vilja att förändra det, säger Gabriella.

Vinner experthjälp från Antrop

Juryn består av Antrops vd Katarina Walter, Ingrid Alexanderson, hållbarhetschef på Accenture och Johan Wendt, social entreprenör. De ser stor potential i att Gabriella lyckas kanalisera det stora engagemang som hittills skapats för att utveckla #intedinhora till en professionell organisation som både arbetar förebyggande men även gör konkret skillnad för personer som utsatts för sexuella övergrepp och prostitution. I utmärkelsen ingår bland annat professionellt stöd från Antrop. 

Gabriella är en fantastisk kvinna och hennes engagemang är både viktigt och inspirerande. Jag är glad och stolt över att Antrop nu får vara med och utveckla hennes verksamhet ännu mer.

Katarina Walter, VD Antrop