Christian vann en EcoRide i vår tävling om hållbarhetsdesign!

Christian Recknagel heter vinnaren av den fina elcykeln från EcoRide som Antrop tävlade ut i samband med Webbdagarna 2017. Vi fick in massor av inspirerande exempel på smart hållbarhetsdesign, men Christians tips om mobiltelefonen Fairphone blev till slut det som juryn föll för.

Hallå där Christian, och grattis – du har vunnit en EcoRide för ditt tips om Fairphone i Antrops tävling!

– Oj, wow! Stort!

 Berätta om vad Fairphone är och varför du tipsade om just den.

– Det är en mobiltelefon som speglar mig och mina val i livet om att tänka på miljö och hållbarhet.

Jag äger en Fairphone själv sen ett år tillbaka. Än har ingen komponent gått sönder, men om till exempel skärmen skulle krascha kan jag beställa en ny och byta ut den själv. Man lossar bakstycket med två små knappar. Samma sak med kameran – jag lossar bara två skruvar så kan jag byta ut den. USB-kabeln är också en egen modul, och så vidare.

Just mobiltelefoner känns som slit och släng, folk byter telefoner som de byter underkläder. Det passar inte mig, och Fairphone är ett enkelt svar på mina behov.

 Hur gör du själv för att välja hållbara produkter eller tjänster i ditt liv?

– Jag har inte avstått något, men jag har en biogasbil och värmer upp mitt hus med jordvärme. Jag köper mycket second hand och handlar kläder som är producerade på ett hållbart sätt. Vi försöker också tänka på vad hur vi äter och väljer mycket vegetariskt.  Och jag flyger inte, eller har inte gjort det på de senaste 10 åren i alla fall. Vår senaste semester var vi i Italien och då åkte vi tåg dit. En fantastisk resa, där vägen dit var en upplevelse i sig.

 Hur kommer du att använda din EcoRide?

– Bra fråga. Jag cyklar ganska mycket nu också, och har cykelpendlat en del till jobbet i Södertälje. Troligen blir elcykeln en pendlarcykel. Jag tror att jag kommer cykla mera med den. Att ha en elcykel gör det enklare att välja cykel även de dagar det känns lite motigt. 

Vinsten från EcoRide

Namn: Christian Recknagel, 41 år

Bor: Rönninge söder om Stockholm

Familj: Fru och två barn

Arbete: Processingenjör på AstraZeneca

Här är juryns motivering:

”Fairphone är en mobiltelefon som med sin smarta modulära design driver en beteendeförändring hos användaren.

Företaget går i bräschen för ett friskt nytänkande med en affärsmodell som går ut på att uppgradera delar istället för att köpa en helt ny mobil. Det genererar en beteendeförändring som kan ge väldigt stor effekt eftersom det säljs miljontals mobiltelefoner i världen – varje dag.

Att företaget dessutom har ett helhetstänk som innefattar rättvisa arbetsvillkor, brytning av mineraler från konfliktfria områden och återvinning av material gör Fairphone till ett väldigt bra exempel på smart hållbarhetsdesign i alla led. De visar att det är framtiden.”

Mer bra design!
Vi fick in många fina tips på bra hållbarhetsdesign i vår tävling. Det bubblar verkligen av bra tips på befintliga bra tjänster idéer på smarta framtida intiativ där ute! Här är tre andra tävlingsbidrag som var med ända in i finaldiskussionerna.

 

SPP Hållbarhetsindex för fonder

En smart och enkel tjänst som gör det lätt för konsumenten att välja rätt fond.

Hygglo.se

Alla måste inte äga allt – hyr av varandra istället. En tjänst som ökar användningen och minskar konsumtionen.

Ett tak – två generationer

En fransk idé som tagits till Sverige. Matchar bostadslösa studenter med äldre personer som har rum att hyra ut. Socialt, smart och hållbart.